2017-06-23
現在每間酒店既BRUNCH都要預早一個月前BOOK位, 香港人越來越喜歡享受BRUNCH既樂趣.同朋友飲住香檳傾下計,又有美味食物,一下子就消磨了一個下午.今次是我第一次來到位於港麗酒店8樓既Brasserie on the Eighth餐廳,朋友推介食物品質比較精. 餐廳不太大, 當日也滿座,可能近父親節關係,男仕還有父親節禮物,餐廳都做得好貼心. 當日生蠔是法國產地,是我喜歡既一種, 細細隻但好有海水及蠔鮮味, 配香檳是絶配. 而龍蝦也是朋友推介,我算了波士頓龍蝦,肉質都算爽及鮮味. 而另一款印尼龍蝦不試也吧.... 沒有味道! 而當日剌生只有兩款,八爪魚及三文魚. 因本人不好三文魚剌生,所以只試了八爪魚,但估唔到這款剌生爽脆及好有鮮味,不錯. 而我來這間餐廳前看了MENU是有牛肉他他,可惜當日我問CHEF,是沒有. 只有三文魚他他.... 而主菜方面也是任你點叫, 我們吃了慢煮和牛, 紅酒燴牛尾,香煎鱸魚及黑松露醬鴨肝意粉.每樣也有酒店級水準,不過不失. 甜品方面,也有Movenpick雪糕及精美蛋榚.還有中式甜品.應該都滿足到喜歡吃甜既朋友.
Other Info. :
Brunch來說這家餐廳食物選擇不多, 但價錢相對是比其他酒店較平宜.而且也有明牌香檳Perrier-Jouet任飲.算是不錯.