2018-10-30
細個嘅時候唔鍾意飲茶,因為覺得好悶,成日都想快啲食完快啲走。但大個咗,反而愛上飲茶。好享受品茗嘅過程,同朋友相聚,傾下近況,食下嘢,飲啖熱茶,絕唔會覺得浪費時間。所以每逢星期六或日,有時間都會去下飲茶。粉嶺海港已經試過幾次下午茶時段,點心多款揀,而且仲有特價添。··🔹黑金流沙包酒樓普遍賣嘅都係普通白皮奶皇流沙包,曾經見過坊間都有類似呢款黑金流沙包,喺未食嗰間之前,就食吓海港呢款先!一搣開個包,奶皇好足料,做到「流」出黎嘅效果!內有少少咸蛋粒,幾有口感,而且醬汁香滑又甜,唔會話太油膩。包質烏卒卒,再畫上幾筆金色筆觸,成件事變得好高級,係酒樓打卡菜之一。包身軟熟不膩,所以兩者配合起上黎唔會話過份甜,不錯!溫馨提示:流沙包要趁熱食,如果唔係凍左成個口感味覺都會變咗。🔹蠔汁叉燒包醬汁香甜,充滿叉燒粒,多到漏出黎,絕不馬虎!包質軟熟,熱辣辣,不錯!🔹鮮蝦翠玉餃呢個值得一讚!一籠三件,皮薄餡靚!每件啖啖蝦肉,爽口彈牙,水晶粉皮煙韌不油膩,有肉有菜嘅餃,其實喺飲茶黎講算係健康之選!🔹濃湯菜心唔知係咪因為有啲鹹嘅關係,呢個湯底食食下覺得有啲似薯塊味,哈哈!如果佢可以多個清湯或上湯選擇會更好!🔹排骨鳳爪
🔹黑金流沙包
🔹蠔汁叉燒包
🔹鮮蝦翠玉餃
呢個值得一讚!
🔹濃湯菜心
🔹排骨鳳爪飯
熱辣辣送上,餸同飯嘅比例岩岩好,以下午茶時段都咁豐富,確實不錯!
🔹潮州粉果
呢到嘅潮州粉果係一籠四件,而且又大件,真係大件夾抵食!餡料好足,同埋呢到餃類嘅水晶皮做到幾好,唔會好似出面咁有好多油!
$145 兩位
📍粉嶺聯和墟和滿街8號帝庭軒購物商場1樓34號舖