2017-05-01 2270 views
今日同老公放低三隻妖怪打算到荃灣行一陣,話哂最近51黃金週好多地方都做梗減價,行行下肚又餓,但天氣有少少熱就諗起去食個壽司,都出左黎大出血就食返平少少嘅壽司等自己冇咁肉痛。唔知係咪大家都因為長週末去哂旅行定係因為個個去哂掃貨,平時成日咩時段都需要排下隊嘅爭鮮今日竟然唔洗排。呢度我覺得最意外嘅係有海膽壽司,明明都只係8蚊一碟點解都會有海膽呢d比較高嘅野呢?所以我明白佢唔會係咩靚海膽,但食落其實都唔係話太差,起碼唔會有陣怪味又或者係腥味,我明白海膽較貴所以片青瓜佔嘅比例會多d。浦燒立魚:開頭老公以為係鰻魚但食落又唔似 不過可能因為浦燒汁平時係配開鰻魚,所以食起上黎就覺得怪怪地咁,魚嘅肉質較鞋,冇鰻魚咁多油脂。油甘魚:大大塊油甘魚,雖然一碟得一件但因為塊刺身好大所以感覺好抵,不過好大陣雪味,質地亦唔知點解變成一絲絲咁。之後我搵到碟真正鰻魚,果然油脂多d,但反而因爲佢冇任何汁去配撘,就變左好腥。希靈魚:其實我老公好中意食,雖然佢係酸酸地,但有時食都會覺得幾好,佢嘅魚春位置卜卜聲好正。三文魚刺身:8蚊3片都唔錯,幾肥美,係切得唔太好,三塊痴埋一齊。呢度係平食,間唔中係月尾黎過下壽司癮都唔錯。
海膽軍艦
浦燒立魚
油甘魚
鰻魚
希靈魚
三文魚刺身
呢度係平食,間唔中係月尾黎過下壽司癮都唔錯。
海膽軍艦
浦燒立魚