2017-03-10
平時星期六日去茶木 基本上什麼時候都有滿座 及排隊的狀況, 因為佢主打甜點及飲品外 仲有午餐、晚餐供應, 全日客基本上都照顧到,你話點會唔FullHouse!講番正題: 是日準時收工, 但下場又未夠鐘, 想揾個有wifi的地方坐下, 由下望上去, 我見到茶木喎! 梳化位無人坐喎! 六點前仲有下午茶喎! 即刻上去啦去到, 星期五近1750的時間, 帶位哥哥給了我牆邊走廊位置, 梳化位就給兩位以上的, 只能認命全部約1/5滿, 我可以慢慢的選擇, 下午茶都有幾款台式面食、飯類及甜點除了基本的飲品配上外, 還可以補錢選$31以上的飲品台灣牛肉麵咁出名, 我緊係點尼個啦,以慰相思之苦在等的期間,左望右望,茶木的裝潢主要係木 還有鋪上*青草*的枱, 望著也行舒服呢先來了飲品, 我點了黑糖薑母茶這個有點扣分, 水不夠熱,黑糖沉底無溶到, 仲要.... 無~薑~味~.... 失望完的感覺後牛肉麵又隨之而上色、香、味可謂俱全我第一啖是喝湯頭: 濃而不油, 飲完唔會話好口喝, 真係落足料的湯呀再嚟主角 牛肉好入味又唔會炆到淋哂無咬口, 份量仲要有四舊到麵條啦軟腍適中, 配埋湯底, 只係食淨麵應該都好受歡
失望完的感覺後牛肉麵又隨之而上
再嚟主角 牛肉
到麵條啦
一小時的閒坐轉眼就過, 去到7點多已差不多滿了, 免得阻住人, 去埋單啦
為何台灣這麼多咖啡館成功 或小店也受歡迎, 其實也是有原因的