2023-09-07 205 views
因為要去會展睇音樂會,故而要去灣仔區活動,信步而行搵嘢食。偶爾經過8號冰室,見到門面雖然不起眼,但門外餐牌價錢吸引、選擇又多,所以入去試食一番。☕️下午茶 – 干炒黑椒豬扒意粉 $48屬於大部份香港茶記的必備下午茶菜式,賣相和香味都吸引,豬扒的份量足,符合大眾化選擇,配有足量的蔥及青椒,增加口感的層次感及不致於太油膩,若不喜食蔥及青椒的朋友記得預先叫「走青」,稍嫌的是味道偏鹹,所以都係預先叫埋「少鹽」。☕️下午茶 – 芫荽農場雞湯米粉 $42原先以為係一碗普通的雞湯米粉(以$42的價錢應該不會配很多雞件或冇雞吧),但是端出來之後發現不止份量超大,並且有多件雞件,真係喜出望外,湯底味道濃而不膩,不會太鹹,配有足量的芫茜,對鍾意食芫茜的我就係大滿足,配以香滑奶茶,亦係意想不到,奶茶夠滑,茶香及茶色都不俗,以$42價錢真係近幾年香港物價飛升之下,店家難得本著初心,給予食客的回饋,值得推介。

☕️下午茶 – 干炒黑椒豬扒意粉 $48

☕️下午茶 – 芫荽農場雞湯米粉 $42