2021-01-10
週末嘅下午,周圍嘅 #食市 都排長龍,屬於 #老餅 一族嘅 #小秘書,突然好想去飲杯 #茶、食吓 #點心,又或者只係想搵個藉口比自己 #慢活 一吓、#唞一唞😙 醒起商場3樓有間專食點心嘅「名點屋」,我諗應該冇咁多人卦🤪 好彩等咗3分鐘左右就已經有位,我急不及待點咗 #鳳爪排骨蒸飯、#沙律炸雲吞、#咖喱蒸魷魚。最先上枱嘅係呢度嘅 #名物 沙律炸雲吞🤤 師傅將撈咗 #沙律醬 嘅 #罐頭水果 放喺 #炸雲吞 上,上層 #沙律 凍凍地,配上炸得鬆脆嘅 #雲吞皮 上,口感特別豐富🤤 下午茶時段嘅 #鳳爪排骨蒸飯 都係細細盅,本來冇乜唔妥,不過就連啲配料都咁慳皮,三扒兩撥就冇晒😉 咁呢刻就只能食個無餸飯👉🏻👈🏻 好彩我加咗個咖喱蒸魷魚,都算係可以過吓口癮🤤 #水魷魚 質感做得好爽脆,咖喱汁滲入魷魚裡面,惹味到呢🤗兩年冇嚟幫襯,名點屋嘅食物質素都仲唔錯,只係等待食物嘅時間太耐,而且蒸飯上嘅配料又少成咁,孤寒咗啲啲囉🤪
最先上枱嘅係呢度嘅 #名物 沙律炸雲吞🤤 師傅將撈咗 #沙律醬 嘅 #罐頭水果 放喺 #炸雲吞 上,上層 #沙律 凍凍地,配上炸得鬆脆嘅 #雲吞皮 上,口感特別豐富🤤 下午茶時段嘅 #鳳爪排骨蒸飯 都係細細盅,本來冇乜唔妥,不過就連啲配料都咁慳皮,三扒兩撥就冇晒😉[呲牙][害羞] 咁呢刻就只能食個無餸飯👉🏻👈🏻 好彩我加咗個咖喱蒸魷魚,都算係可以過吓口癮🤤 #水魷魚 質感做得好爽脆,咖喱汁滲入魷魚裡面,惹味到呢🤗