2017-06-18 115 views
「下雨天了,怎麼辦,我好想吃」這句正正是在大雨滂沱下,我於旺角街頭想食好西但無好野可食時的心情。心中突然想起車仔麵但街邊的又不夠特別。游下游下,見到「村爺爺車仔麵」由於下著雨,又提著傘,比較狼狽。門口看到「龍蝦」?車仔麵?好!就一於入內試試於門口的小窗口點了食物就進入舖內等候店內一系列木系傢具,令人感覺舒服坐下來不用等,熱騰騰的食物就送到我面前我點了一個殿·特濃龍蝦湯(撈麵) $88可選拉麵、油麵、檬粉!我最愛的檬粉當然要一試餐包一個油菜及3款餸。我選了餐肉、魚蛋及紅腸,原諒我是個junk food baby撈麵可揀醬汁,有牛腩/沙爹,我揀左沙爹一來到當然試試龍蝦湯,嘩好重龍蝦鮮味但湯底清甜,由於太好味,我飲左成碗。龍蝦,有圖有真相蝦肉爽甜,啖啖肉魚星都令我有少少驚喜,唔係街邊淥到泡的膠魚旦。咬落去都尚算彈牙。檬粉,淥的時間控制得好,唔會過淋,一夾就散撈埋個沙爹醬同龍蝦湯一齊食,龍蝦湯的鮮味更出。個沙爹醬做得幾好,唔會太辣又唔會搶左龍蝦的鮮味
「下雨天了,怎麼辦,我好想吃」

心中突然想起車仔麵但街邊的又不夠特別。

游下游下,見到「村爺爺車仔麵」

由於下著雨,又提著傘,比較狼狽。

門口看到「龍蝦」?車仔麵?
好!就一於入內試試

於門口的小窗口點了食物就進入舖內等候

店內一系列木系傢具,令人感覺舒服

坐下來不用等,熱騰騰的食物就送到我面前

我點了一個殿·特濃龍蝦湯(撈麵) $88
可選拉麵、油麵、檬粉!我最愛的檬粉

當然要一試
餐包一個油菜及3款餸。
撈麵可揀醬汁,有牛腩/沙爹,我揀左沙爹

一來到當然試試龍蝦湯,嘩

好重龍蝦鮮味但湯底清甜,由於太好味,我飲左成碗。
龍蝦,有圖有真相
蝦肉爽甜,啖啖肉

檬粉,淥的時間控制得好,唔會過淋,一夾就散

2017-06-17