2016-12-01 445 views
一家人去完銅鑼灣行街,要請二老食飯就揀左呢間,因為之前都食過同都幾好食,唔會太油。我地平日八點到無book 位都唔會太多人,唔洗等就入得。第一個叫左石窩飽魚雞粒炒飯。呢個都要等20分鐘到,鮑魚就係係飯入面切碎左係入面一齊炒,時不時都會食到,我食到細細粒分得岀都有6粒,個飯上枱要快d撈如果唔係會濃,個飯咸咸地加埋d雞肉勁香,唔會好濃味咸度適中,似係福建炒飯果d味。勝在份量夠大,每人都食到兩碗。竟然係呢d地方會有咖哩餅,就叫左黎試。個餅似係手抓餅的類型,不過就鬆化好多同距個面頭都剪得幾香脆,個咖喱就無咗印度果陣未,係辣辣地有d椰香,點落去都同薄餅幾夾,不過如果個咖哩再俾多d會更加好,食完有啲意猶未盡嘅感覺。第三叫左個黑椒雪花牛仔骨,我覺得係必食之選。用鐵板上枱所以黎到仲好熱,有好多洋蔥一齊煮,d肉唔會好大個骨,某一兩件的仲會無骨,肉會吸曬d黑椒汁,但牛味仲好強烈,肉質好稔唔會卡牙縫,不過上枱果時最好快d翻一翻,如果唔係底的肉會老,因為距個鐵板上枱時係好熱,我就愈到呢個情況😭最後就一定會食曬d洋蔥,因為洋蔥好稔同吸曬肉汁。以上呢三個係最好食,飲品中的西瓜雜果花茶都幾好,因為抵同好多料,夠曬二
我地平日八點到無book 位都唔會太多人,唔洗等就入得。
以上呢三個係最好食,飲品中的西瓜雜果花茶都幾好,因為抵同好多料,夠曬二人份量。唔單止有西瓜仲有火龍果菠蘿全部都好清甜同埋好多水,夠曬健康,所以個花茶果茶味都唔係好突出,反而生果味會較重,可以解決我地唔生水果。同埋都幾解到渴。

呢間唔似平時茶樓的茶式,咁咁油同獨特d,茶因爲有煎過係香d,好岩老人家其實。
2016-11-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner