1K
2019-08-27 346 views
堅信號上海生煎皇 #旺角作為一個生煎包嘅愛好者,試過好多唔同地方嘅生煎包,包括祥興記、麥記、正宗上海生煎皇、就連上海最出名嘅小楊生煎都試過,今次就試埋呢間新開嘅堅信號上海生煎皇,其實個老闆好似係同上海生煎皇同一個,只係改左個新名同埋個裝修modern咗。佢哋而家喺旺角同埋深水埗都有分店,今次嚟到旺角呢一間,外賣買四隻生煎包仲有優惠,如果堂食就要$32,外賣就係$28.生煎包 $28/4 (外賣)生煎嘅肉汁都幾多,而且外皮都算脆。但係我略嫌佢嘅外皮厚度不一,而且個底某啲位都幾厚,令到佢入面舊肉都唔係算好大好飽滿,而且個肉質有少少鬆散,味道都有啲小籠包嘅嗰隻味,肉汁帶少少酸酸。其實如果冇比較底下就咁食呢個生煎包都幾好味嘅,但係因為當日都食過祥興記嘅生煎包,咁樣比較之下就真係發覺祥興記出色好多!佢哋每一粒嘅大細厚度都一樣,而且非常脆,入面舊肉又夠飽滿紮實,難怪祥興記會攞到米芝蓮推介。味道: 4.1/5性價比: 4/5
堅信號上海生煎皇 #旺角

生煎包 $28/4 (外賣)

味道: 4.1/5
性價比: 4/5