成日經過希慎廣場見到呢間LIFETASTIC都想試試,不過又見唔到人龍排隊,問下服務員先知道原來係要訂位。今次就揀左呢度慶祝特別日子,預先係OpenRice訂左位。座位有分店内同店外,今次特登留左店外望到樓下大堂既開揚四人座,我覺得好過店内擠逼既環境。一早已經打算食LIFETASTIC既二人下午茶,價錢$588加一(兩位用),加$188可享2小時紅酒、白酒同香檳任飲。下午茶周六供應時間係由下午2點3開始,平日就3點3先開始。三層架包4款鹹點同五款甜點,所有鹹點甜點都係無麩質製作。今日係以下食物,等我逐一回味一下。招牌草莓西瓜蛋糕呢款招牌草莓西瓜蛋糕當然係超人氣,我其實係第一次食。草莓西瓜蛋糕層次分明,最上層係士多啤梨啫喱,而上面有好多玫瑰花瓣同開心果,下層係杏仁餅底,再下面係兩層帶微微玫瑰味嘅忌廉夾住一層西瓜,最下底又係杏仁餅底。外圍有好多冇乜味嘅淺粉紅色啫喱同花瓣點綴。老實講,樣就靚啦,味道方面個人就唔太鍾意,始終一層咁多汁嘅西瓜喺蛋糕入面真係格格不入。杏仁餅底又唔脆,士多啤梨啫喱又唔係好食到新鮮士多啤梨嘅味道,主要係啫喱味,其實冇乜味。好彩食落都有啲脆脆果仁加添口感。總括而言,我真

LIFETASTIC既二人下午茶

招牌草莓西瓜蛋糕

呢款招牌草莓西瓜蛋糕當然係超人氣,我其實係第一次食。草莓西瓜蛋糕層次分明,最上層係士多啤梨啫喱,而上面有好多玫瑰花瓣同開心果,下層係杏仁餅底,再下面係兩層帶微微玫瑰味嘅忌廉夾住一層西瓜,最下底又係杏仁餅底。外圍有好多冇乜味嘅淺粉紅色啫喱同花瓣點綴。老實講,樣就靚啦,味道方面個人就唔太鍾意,始終一層咁多汁嘅西瓜喺蛋糕入面真係格格不入。杏仁餅底又唔脆,士多啤梨啫喱又唔係好食到新鮮士多啤梨嘅味道,主要係啫喱味,其實冇乜味。好彩食落都有啲脆脆果仁加添口感。總括而言,我真係唔識欣賞,只能夠話似食水果同啫喱多過似食蛋糕。
3款層式蛋糕

3款層式蛋糕有:
3款層式蛋糕,瓶子蝶豆花藍莓芝士蛋糕
芒果柚子蛋糕:層次分明,頂層上面仲有兩粒芒果肉。食落芒果味濃,柚子味就唔多覺,夾層嘅海棉蛋糕都算軟綿綿嘅,層次感可以啦。

青提刁草蛋糕:青提啫喱上面有少少合桃,可增強口感,仲有少少銀箔點綴。不過食落基本上係刁草忌廉,底層餅底唔脆,好麻麻。

有機焙茶香蕉蛋糕:就係四款當中我覺得最好食嘅,面頭有金箔同兩粒啫喱,食落焙茶味好濃滑,仲有微微香蕉味,呢個配搭好有創意。
無麩質英式鬆餅配自家製玫瑰草莓果醬、芒果及熱情果果醬 、濃縮忌廉

無麩質英式鬆餅

無麩質英式鬆餅超熱上枱,一上枱就聞到好香嘅鬆餅味。鬆餅外皮好脆,又唔易散開,味道唔甜,好味喎。濃縮忌廉就唔夠滑,散開哂。反而果醬就好好味,甜度適中,又食得出各樣水果嘅味道,配鬆餅好好。
自家製玫瑰草莓果醬、芒果及熱情果果醬 、濃縮忌廉

瓶子蝶豆花藍莓芝士蛋糕

瓶子蝶豆花藍莓芝士蛋糕顏色係冷艷嘅藍色,原來係藍色芝士慕絲下底有藍莓醬,上面就係無味藍色啫喱粒,味道都唔錯,係略嫌藍莓醬太多,而碟豆花味道太弱,同埋唔係芝士蛋糕令人有啲失望。服務員冇提供細匙羹俾你。
吞拿魚薯蓉沙律三文治

吞拿魚薯蓉沙律三文治 (2件)

吞拿魚薯蓉沙律三文治一攞就散開哂,塊麵包皮好硬,沙律醬少少辣,食唔到吞拿魚味,只有薯蓉味。差。上面有車厘茄半粒同少少忌廉。
青口藜麥梛菜花飯,魚子醬配南瓜蓉

青口藜麥椰菜花飯 (2件)

青口藜麥椰菜花飯係連殼青口上面就有藜麥椰菜花飯,上面係酸酸哋嘅泡沫。青口質素非常普通,絕對係雪藏貨。完全冇特別。我只能話唔好食。

魚子醬配南瓜蓉(2件)

南瓜蓉好滑又甜,配鹹香三文魚籽好夾,反而魚子醬就冇乜味。服務員同樣完全冇提供細匙羹俾我哋食。

吞拿魚薯蓉沙律三文治,煙三文魚檻欖卷

煙三文魚橄欖卷(2件)

唔知點解餐牌上面嘅牛油果菠菜雞卷變左煙三文魚橄欖卷,煙三文魚包住一粒橄欖,上面灑上芝士碎,再加少少新鮮菜苗,味道非常普通。

LIFETASTIC 果茶 (2人份) 或 任何2款熱飲

LIFETASTIC 果茶 (2人份)

LIFETASTIC 果茶以西瓜、草莓及洛神花製作而成,正價散叫係$88。賣相唔錯,有兩片西瓜用竹簽拮住喺果汁上面。味道方面,真係飲到西瓜同草莓味道,不過個人覺得淡得滯。
LIFETASTIC 果茶 (2人份)

至於LIFETASTIC一直標榜食物無麩質,個人就無對麩質敏感,所以無話一定要食無麩質食物。味道方面,偏淡又冇乜層次感。鹹點尤其令人失望。服務好麻麻。呢個價錢絕對冇下次。
2021-11-06
$323 (Tea)
無麩質英式鬆餅
自家製玫瑰草莓果醬、芒果及熱情果果醬 、濃縮忌廉