2024-04-04
假期後的平日晚上,沒有記錯是 4 月2 日晚上,從來沒有來 大圍圍方吃晚飯,因為朋友有興趣想試 商場內其中一間咖啡,所以來了這個商場。商場Food Directory 好似好多食肆選擇,但又唔係我本人想食的東西。到唔記得是 L4 定L5, 見有2 間食肆平排,左邊是呢個日式,主打手打烏冬,而約7:30 晚上,都排隊排2 條隊。 而隔離台灣食肆反而冇乜人排隊! 抱住緊係日式呢個穩陣啲,終於排隊吃烏冬。排到差唔多8:10 左右入到座位(其實在你排隊時已經有一位男店員比定筆🖊️同食物紙你揀吃什麼烏冬 配料。我哋3 人不其然都係揀左呢度主打: 烏冬配味增湯味,分別是:-1. 吉列炸豬扒配味增湯味 + $58 要左小食 天婦羅什錦 (有2 件炸蝦🍤、南瓜🎃、番薯🍠、冬菇各1 件)烏冬來是一砂煲,炸豬扒另上,而店員會問你「想烏冬淋喲定爽啲?」我答淋啲,店員建議「可以不開煲蓋焗多1 -2 分鐘」Okay 呢個係可以加店員分的,👍🏻而另外兩位朋友叫了: 親子蛋烏冬 配味增味。其實我哋3 個都係同一種湯味道,親子蛋烏冬入面除了都係有一隻未熟的雞蛋🍳,而仲有雞肉。而我地3 個都覺得主打 味增湯味湯太鹹太「
我答淋啲,店員建議「可以不開煲蓋焗多1 -2 分鐘」
Okay 呢個係可以加店員分的,👍🏻
而另外兩位朋友叫了: 親子蛋烏冬 配味增味。
而我地3 個都覺得主打 味增湯味湯太鹹太「𤇍」 不好味道。
至於主打手打烏冬,雖然店員有提及是與別處、房間其他店的烏冬不同,口感不同(因為是日本手打烏冬!
但
唔好意思,我食落唔覺得好味!!!
整體,3 個人晚餐平均$120 人均消費不是太貴,但是,不是我喜歡的,同唔值。
Conclusion: 除了 炸豬扒比較okay 及女店員都好友善,其他沒有了。
吉列炸豬扒烏冬配味增湯