2017-10-11
由一班港漂開設嘅一系列「十二味」,近年越開越多,既有吃貴州牛肉粉嘅、也有以麻辣香鍋、牛肉火鍋,巴蜀菜式等作招徠。不過由於筆者不太吃得辣,所以只是嘗過當中嘅牛肉粉。早前從友人處得知天后開咗間「十二味不只是烤魚」,初頭還對友人說:「重慶烤魚,太辣喇,唔啱我」。友人見我咁大鄉里,笑說:「其實店子除了有招牌重慶烤魚、地道川菜外,仲加入咗好多唔辣的菜式,而且烤魚口味眾多,有唔辣嘅蒜香味、老壇酸菜味、豆豉味等,以供唔食得辣的朋友選擇」。聽落又真係幾吸引,就一於搵日去試吓。店子位於天后興發街,據說是「十二味」旗下第一間深夜食堂,營業時間由中午 12 點直踩至凌晨,啱曬喜愛夜宵磨嘅朋友。其實喺清風街天橋底已經見到餐廳嘅易拉架,門口嘅裝修好搶眼,牆壁上的麻辣香鍋、水煮腦花、小龍蝦等,畫得栩栩如生。推門內進,店面呈 L 形,左手邊以四人卡座為主,中間放了數張可以自由組合拼配的方檯,而轉彎就設有一列以高身屏風作間隔的座位,配上一室湖水藍座椅,令裝潢既悅目又舒服。午市套餐非常經濟,有川式熱菜系列和川式粉麵系列,唔食套餐,當然也可以選吃烤魚、羊肉串、悶燉兒麻辣香鍋、新彊大盤雞等招牌菜。既然一心為吃魚而來,就先以
午市套餐非常經濟,有川式熱菜系列和川式粉麵系列,唔食套餐,當然也可以選吃烤魚、羊肉串、悶燉兒麻辣香鍋、新彊大盤雞等招牌菜。既然一心為吃魚而來,就先以烤魚作出發點。魚類有四款選擇,有吳郭魚、清江魚、江團魚和桂花魚,而味道除了之前提及過嘅蒜香、酸菜、豆豉等外,還有招牌香辣、經典麻辣、醬香和鮮辣味。由於不大吃得辣,所以決定揀金牌蒜香味烤清江魚,另外再配四碟伴魚輔菜及兩款飲品。 趁烤魚仍在準備中,先點客烤羊肉串 ($45/三串) 試試,羊肉串很好吃,肥瘦相間,肉烤得恰到好處,甘香嫩滑,入口香噴噴,加上孜然的香味,非常惹味。
金牌蒜香烤清江魚 ($278) 終於上桌,先撥開魚身上面的芫茜細看,鍋內的烤魚颇大條,約有三磅重,不過湯底配菜不多。待湯滾後,搶先呷一口,熱燙燙,帶濃郁蒜香味。用附上的小鑊鏟將魚分開,挾起一嘗,質素果然不俗,外皮烤得非常焦香,能鎖住魚油和香氣。而魚身亦烤至僅熟,肉質雪白嫩滑,既入味又鮮甜,食得出是新鮮魚,而且滑溜得來更帶一份油潤和甘香,很好吃! 配料揀咗四款素菜,有炸響鈴 ($28)、鮮冬菇 ($22)、嫩豆腐 ($18)、油麥菜 ($18)。先將響鈴放喺湯內灼幾秒,由於響鈴外層吸滿湯汁,入口外軟內脆,非常正斗。鮮冬菇肉厚又夠大隻,食落好爽身;嫩豆腐豆香重,質感滑溜;而油麥菜賣相亦很新鮮翠綠,味道達預期般爽甜。 飲品點了欲望酸梅 ($26) 同加多寶 ($18),前者喝起來酸甜醒胃,生津解渴;而後者其實係王老吉,用來配 火鍋,清熱解膩。 原來依家食烤魚都可以足不出戶,唔知喺屋企食會唔會更有風味呢!