因為朋友就黎結婚,要出黎傾下婚禮流程,一行人又唔想食中菜(雖則酒樓唔會限時食趕人),去CAFÉ係好似好有悠閒FEEL咁不過又要定時點野食/飲品先可以坐得耐,唯一諗到就係打任食邊(因為通常兩個鐘任食都夠坐同夠食)。地點配合番大家方便,揀左荃灣區食,食任食野當然要閃去大鴻輝成幢任君選擇,可能係平日關係,大堂等電梯人流唔算好多,排左5分鐘已搭到上去。而係等電梯既短短時間,最後轉軚去食韓燒,食下香口野。上到去場唔算爆,坐滿約8成左右(其時約7點),我地被安排坐近窗邊望到街景,一坐底成班人都當遑不讓衝左去自助區起勢咁夾野埋位燒。呢間漢和其實之前都食過3、4次,覺得幾好座(當然,食得韓燒D衫同頭髮要預左吸一身油煙味),野食選擇都頗多,同埋有熟食,埋位未燒好之前,首當要扲熟食充下飢。熟食選擇有飯、炒麵、炸物(如雞翼薯條煎堆之類既大路野)、有菜、秋刀魚,仲有兩三樣款既日式款料理;呢D都係味道普通,反而有樣真係不得不推就係佢既豬腳薑,好入味好香,每次黎都會忍唔會食番一碗(酒樓店屬於特點類),豬手/腳煲得好入味吸晒香醋,口感係我鐘意食既化骨綿掌程度,豬手皮有點彈牙,每隻豬手/腳都斬好細細件, 方便食客,唔

上到去場唔算爆,坐滿約8成左右(其時約7點),我地被安排坐近窗邊望到街景,一坐底成班人都當遑不讓衝左去自助區起勢咁夾野埋位燒。呢間漢和其實之前都食過3、4次,覺得幾好座(當然,食得韓燒D衫同頭髮要預左吸一身油煙味),野食選擇都頗多,同埋有熟食,埋位未燒好之前,首當要扲熟食充下飢。熟食選擇有飯、炒麵、炸物(如雞翼薯條煎堆之類既大路野)、有菜、秋刀魚,仲有兩三樣款既日式款料理;呢D都係味道普通,反而有樣真係不得不推就係佢既豬腳薑,好入味好香,每次黎都會忍唔會食番一碗(酒樓店屬於特點類),豬手/腳煲得好入味吸晒香醋,口感係我鐘意食既化骨綿掌程度,豬手皮有點彈牙,每隻豬手/腳都斬好細細件, 方便食客,唔會大大件食濟或者食到成個咀都係圍住醋,不錯不錯。

熟食間唔時都會有蜆搬出來的(屬不定時食物,唔係成晚都會供應),不過就要爭分奪秒留意住同掌握先機衝出去羅(排前面果個一次過”不”走兩三碗就可能剩番啲蜆殼架喇),因為屬秒殺食物,轉頭就被清空。

另外仲有一樣都必推既係三文魚魚生,呢個供應得好密,因為多人夾(但放心因為供應得密所以一定夾到同好新鮮,包保食到你唔食為止),每次行出去自助區夾都夾成碟,三文魚切得幾厚身,食個夠本。

食韓燒黎唔開都係比個爐你夾野燒來燒去果幾味(自助區都幾有為數18樣野選擇:有雞翼、腸、羊肉、牛肉、豬肉、魷魚、章魚鬚、洋蔥、餐肉等),係漢和食牢燒極推最愛燒三寶,分別係燒牛肋骨、牛肉同埋冬菇。

燒牛肋骨真係無得輸,唔知佢咩解究可以醃得咁入味,燒緊果味已香到不得了,咬落去好JUICY同真係每口都食到牛肉汁,好惹味令人會係咁燒呀燒,我幾次黎都係燒佢為主(其實係為佢而黎),一流。

燒牛肉都不錯,不過食法會用生菜包住(係佢個生菜區有個醬橙色的仲有蒜塊),連埋一齊夾住黎食,你幻想下韓劇啲阿豬媽食野個樣果種滋味就是了。呢個食法不錯架。

仲有冬菇,冬菇係自助區夾起時唔係乾身的,係浸過水等佢身淋D易燒,又係一燒啲煙冒起超香,必食。全晚都只集中攻三寶,大滿足。

食完基本上都個肚都好爆,無咩點食甜品(見到有牛奶布甸、JELLY、牛奶公司雪糕、涼粉),不過實在已任食無極限到一個點,已無法再往肚裡塞。

仲有一提,唔知果晚係咪平日關係,一直坐都未係爆場滿晒,所以我地一行人食野時間其實超過兩小時都無趕人走,足足坐左2個半鐘傾婚禮既野。

感覺自在,不錯喔,任食野其實味道來去都係咁上下,不過志在一班人食野既氣氛開心、坐得舒服輕鬆自在,所以先會回頭翻兜。
2018-01-18