2018-03-14 636 views
而家喺觀塘返工發現近年多左好多食肆進註呢度,無論工廈、商廈四圍都係食肆,但午飯時間食飯周圍都仍然要排隊,因為實在太多人喺呢頭番工啦。而一到夜晚,觀塘又變得清靜,變成另一個地方,因為個個收工都急急腳走,間中我都會選擇喺呢頭食埋飯先返屋企,享受下寧靜嘅觀塘,又可以避開放工時間成日塞車、塞人嘅慘況。今次揀左喺駿業街中海日升中心2樓嘅February,午市黎食過覺得環境幾舒服,價錢又合理,而且店員仲推介呢到嘅招牌菜德國火焰咸豬手,所以一於黎試下佢個晚餐。Menu有多款套餐可供選擇,比較過後,我地一行4人叫4人套餐最抵食。先黎蟹肉忌廉湯,勁多一粒粒蟹肉,口感非常creamy。主菜前先黎個新鮮水果青芥末沙律,蔬菜夠fresh,生果有青提子、火龍果、蘋果、士多啤梨等等,可以幫手開一開個胃口。咸豬手一上檯我地幾個就準備好相機,好似等明星出場咁。侍應一點火我地就影影影,個火得幾秒架咋,如果手腳慢啲都未必影到。呢度嘅侍應好好人,等我地影完相就幫我地攞番入去廚房幫我地切開,唔駛我地雞手鴨腳落手搞。火焰咸豬手要趁熱盡快食,層皮燒得夠香夠脆,肉質又夠腍,而且份量十足。牛小排件頭不會太大,切開尚見少許紅紅的,半生
間中我都會選擇喺呢頭食埋飯先返屋企,享受下寧靜嘅觀塘,
又可以避開放工時間成日塞車、塞人嘅慘況。

先黎蟹肉忌廉湯,勁多一粒粒蟹肉,口感非常creamy。

新鮮水果青芥末沙律
主菜前先黎個新鮮水果青芥末沙律,蔬菜夠fresh,

招牌德國火焰咸豬手
咸豬手一上檯我地幾個就準備好相機,好似等明星出場咁。

肉質又夠腍,而且份量十足。

美國頂級安格斯牛小排
牛小排件頭不會太大,切開尚見少許紅紅的,
半生熟嘅牛肉正合我心意,口感非常juicy。

欖油蒜片蟹肉天使麵
蒜味夠香配上鮮味蟹肉,加上彈牙嘅天使麵,滿足度爆燈。

龍蝦汁海鮮意大利飯
香濃嘅龍蝦汁完全滲透每粒飯,令你食到啖啖都有龍蝦嘅鮮味。
無論顏色、味道都好配合,我勁鍾意呢個飯呀。

套餐連埋飲品,我地4個人分別係咖啡控及可樂控。

最後送上甜品,有Cheese cake、奶凍及雪米糍。
我唔「好」芝士所以無試到cheese cake,但幾鍾意個奶凍,
夠晒香滑,食完真係要捧住個肚走呀。
$243 (Dinner)
新鮮水果青芥末沙律
招牌德國火焰咸豬手