剛去完旅行,假日想同老公食返個拉麵平衡下。千挑萬選,見到佢menu有個伊勢海老豚骨湯,所以就簡左哩間‘麵道’老公之選:特盛叉燒豚骨醬油拉麵先試湯底,濃味,但飲落有啲覺得似雞湯多啲,叉燒有4片,肥瘦平均,脂肪部位,都有入口溶化嘅感覺,所以叉燒可記一功。但拉麵就相對冇咩特別。Me 之選:叉燒伊勢海老豚骨拉麵本人就係為左個湯底黎嘅,點知一試,中伏,完全冇龍蝦,或者蝦湯嘅味道,我只係覺得佢係豚骨湯,然後面頭加左一pat紅色有油嘅野,我心裡一刻:”被騙”,食唔到想要嘅味道,已經心情有啲down。唯一可以欣賞嘅就係個溏心蛋,係有流心效果,同埋佢嘅麵量係一般拉麵偏多本人為左唔想誤會左佢,我都特登睇下個menu,佢係寫明用龍蝦頭,蝦殻去熬煮,徹底失望小食之選:炸雞一句講晒,”可以不試”入口熱辣辣嘅,但味道就係冇味道,就如一塊炸左嘅肉,冇調味,連係咩肉都食唔出總結:如果佢只係豚骨湯底的話,都尚算合格,但同伊勢海老就真係大欖都扯唔埋。最可以欣賞嘅係叉燒同溏心蛋,此拉麵店不會係我嘅回食之選
老公之選:特盛叉燒豚骨醬油拉麵

特盛叉燒豚骨醬油拉麵

Me 之選:叉燒伊勢海老豚骨拉麵
 叉燒伊勢海老豚骨拉麵

小食之選:炸雞
一句講晒,”可以不試”

2019-09-08
$90 (Lunch)