2018-10-26
對西餐一向都情有獨鍾,加上官塘工業區往往都有看似平凡,其實好多工業大廈都改變成為食肆,當中更為出色。今日同男朋友去一間以乳豬見稱既西班牙餐廳。地點都唔太難去。去到目的地後,侍應姐姐都好快招呼我地。傳統西餐廳裝潢,淡黃色燈光,倍感浪漫。之後再檢查一下餐廳有什麼可以點,發現餐牌既餐點都經過舖排,由餐前小食到慢慢排到甜品,相當貼心。跟男朋友商討一會,點了兩份餐點;當中包括乳豬,一份薄餅還有一份意想不到的甜品。西班牙乳豬$258 中式乳豬我自己就食我多,西班牙乳豬倒是第一次。令我都十分期待,不過大家想食乳豬的話,要等候卅分鐘。不過可以告訴大家,這個等候時間絕對不是白等的。卅分鐘後,主角出場~果然名不虛傳!乳豬香味四溢,令人食指大動!跟中式乳豬不同的地方,中式乳豬就算放涼後,豬皮都會脆口,但西班牙豬最好熱食放涼會大打折扣,皮會軟掉。所以大家要注意!值得一提乳豬附上的蘋果醬汁跟乳豬是絕配。乳豬的鹹香加上蘋果醬的酸甜味,特別開胃豬肉鮮滑多汁,肥瘦分佈接近一半比例!不錯!雖然看起來好像份量很小,其實二人食都半飽。巴拿馬火腿芝士薄餅$135 香港市面好多薄餅,其實都愧對薄餅這二字,餅底厚如方包一樣。呢間
西班牙乳豬$258
巴拿馬火腿芝士薄餅$135
香港市面好多薄餅,其實都愧對薄餅這二字,餅底厚如方包一樣。呢間就值得一讚,餅底薄而脆,絕對是上品。烤焗技巧一流,咬落去聽到卜卜聲,巴拿馬火腿配以蕃茄醬,格外開胃,加上芝士熱度足夠拉絲效果簡直小菜一碟,整體十分出色!
Pineapple Juice $26
酸酸的十分開胃,特別吃過乳豬後可稍減油膩感
Mint Lime Soda $38
很十分refresh很清新的味道,並沒有點錯
雲尼拿梳芙厘$68
呢個梳芙厘可以用首屈一指形容,我評鑑一個梳芙厘有一個特別方法,就係放一隻鐵叉上去,如果唔跌落去,咁就合格,結果係大家睇圖就知道啦~十分堅挺但又十分軟熟,味道唔太甜,蛋味十分濃郁,加上梳芙厘面有灑上糖粉,令到整個形象格外吸引!我同女朋友三兩下就食哂,實在太好味道!
呢間餐廳既菜式水準加深左我對西班牙菜既正面印象!
菜式既正面印象!