今晚呢餐真係不得了,好耐都冇食過一間咁高質素嘅雞煲,而且價錢都唔算貴,絕對值得推薦呢間性價比超高嘅爺爺雞煲!見琴日突然間落大雨,天氣又突然間涼番啲,於是又叫咗幾個同事,放咗工之後一齊去食。佢哋內在環境都非常之乾淨企理,唔同出邊其他雞煲嘅鋪頭,佢哋唔會有一種煙燻到好唔舒服嘅感覺,全部卡位,而且位置都算寬敞,坐得都幾舒服!坐低左之後,慢慢睇吓餐牌,見到佢啲嘢食都真係幾平,大家可以先望一望餐牌,因為選擇都幾多。係個鍋黎之前,店員先遞上一盤調味料,有蔥、蒜蓉、蒜粒、辣椒、芫荽任你揀,可以因應你嘅口味,喺個位裏面慢慢去調。雞煲方面,我哋四個人叫咗一個細嘅煲,半隻雞嘅份量其實都夠四個人食,可以留下肚,之後食多啲其他嘅嘢。辣度都可以自己選擇大中小,我哋因為唔太食得辣,但店員都建議我哋叫BB辣,始終食雞煲唔辣真係唔好味。撈勻晒啲蔥同芫荽之後,蔥嘅青味開始吊出辣味,煲嘅香味亦都令人食指大動,BB辣對唔食得辣嘅人來講,都唔會話好難入到口,但如果真係完全唔食得辣嘅話,我建議選擇醉雞鍋。(順帶一提,成個鍋所有野都食得,包括圖中見到紫色嘅蔥,平時我一定會食,但係佢呢個鍋,將蔥都整得好林,完全唔生,而且好清甜)手

調味料

手切肥牛拼牛頸脊

呢個絕對係必食之選,不能不叫,我哋四個人異口同聲都大讚,估唔到佢呢間小店,會出咁高質嘅牛!
店員介紹話,上面油脂分布得比較平均嘅,係牛小排,以下面嘅,係牛頸脊,食落去兩隻又真係有啲分別,兩種都各有各自嘅好味之處!
(牛小排嘅肉味非常之香,因為脂肪分布平均嘅關係,我落去係比較鮮嫩嘅;牛頸脊既肉感非常突出,啖啖肉嘅感覺,比較起上嚟係滑啲啲)

自家製響鈴

一碟6條大大隻隻響鈴,都係呢間小店自家製嘅,誠意之作!淥落個湯度1秒,千祈唔好多,響鈴外層上吸收晒辣湯底嘅味,外辣內鬆脆,好滿足!都只係30幾蚊,鍾意可以叫多碟!

手拍青瓜

其實呢度菜好難整得好,但係佢同出邊嘅唔同之處,就係好清甜好爽脆,配合適度嘅辣汁,系好開胃,又健康!

蟹籽墨魚滑

重點推介,大大粒嘅墨魚滑,都係店主手打嘅!可以筆到20小粒左右,粒粒都好有魚味,最重要嘅係,墨魚滑爽口彈牙,相信用料都好足,值得一試!

蒜片和牛粒

個和牛粒都好高質素,有少量嘅油脂係和牛粒裏面,外層亦都燒到好香,竟然食到有少少香脆,真係想一試再試

整體來講,所有嘢食都係令我哋喜出望外,服務態度、環境等等方面都唔錯嘅,重要嘅係,咁高質素嘅都唔需要好高嘅價錢,放工放假,約埋三五知己或者同事過嚟聚一聚,平平哋又可以奬勵下自己,食餐好嘅,呢度都不失為一個好地方!
2017-05-04
$130 (Dinner)