2013-04-01
從朋友口中知悉這間輕食Cafe,上 Openrice 看餐廳資料時愛上餐廳門面... 好想享受住陽光來吃下午茶,所以趁復活節假期來這裡吃 Lunch + Tea...地方很少,來到已沒位,但我真係好想試這裡既 cakes...(睇相吧... 靚到唔捨得走...),所以要等都要食倒為止!等左約大半小時,終於有位,朋友也來了,即刻揀想吃的!基本上我想試哂所有食物,奈何兩人胃空間有限... 最後只選了一份三文治﹑三件甜品及兩件Macaroon,唔好以為少呀,店員同友人都問我好幾次..."全部喺度食?"... 同埋"兩個人食咁多?"... 係... 貪心的我係點左咁多... 但我地真係Make it Happens!!! 清哂!每人各自點了一杯Latte 及Mocha... 跟一片開心果曲奇,好甜,但跟咖啡吃味道好夾!三文治係芝士火腿作餡,有火箭菜及少許洋葱,個包外脆內軟,唔同一般法包死硬,餡料又好味,好快就讓我們K.O.了!跟住要吃此行重要項目-- 甜品!分別點了Strawberry Danish, Raspberry Milles Feuilles, Passion by Chocolat
跟住要吃此行重要項目-- 甜品!分別點了Strawberry Danish, Raspberry Milles Feuilles, Passion by Chocolate Mousse (我其實唔太記得這個名呀!)及兩件Macaroon (朱古力及 Raspberry... 係... 我呢期好愛 Raspberry Macaroon)
先吃 Strawberry Danish,賣相好得,可能放得耐,個酥皮少少硬了,生果好新鮮,生果既酸中和了吉士既甜,好夾!
再吃係 Raspberry Milles Feuilles,本來係想吃原味... 即呢度既 Signature Milles Feuilles,不過友人話味道一般,所以鍾意 Raspberry既我就點了這個,好好好好...味呀!雖然沒即時吃,但呢個酥皮仍然夠脆,Raspberry少少酸又有啲甜,又係同吉士好夾,諗起都想再 encore!!!
跟住食比夠濃味既朱古力甜品,Passion by Chocolate Mousse,外型超靚... 朱古力Dome...切開個橫切面會見到四層,分別係最外面最濃既朱古力漿﹑跟住係朱古力Mousse同 Passion Fruit Mousse,最後係少少蛋糕... 熱情果既酸同朱古力既甜縱橫交錯,雙方沒有蓋過對方,反而凸顯大家既味道,好正!
最後一人一粒 Macaroon 作結,這個相對麻麻,Macaroon都係食番Paul 爺啦!
Other Info. :
我雖然用 "OK,一試無妨"既哈哈笑公仔評分,但質素其實係"最好既哈哈笑公仔",應為下午茶首選!(開飯首選... 我都係會揀番中菜﹑西餐廳﹑日式餐廳等非Cafe店嘛!!!)