2015-12-31
呢間"荳子" Cafe,係葵青區嘅人都一定會知,因為真係日日都有好多人排隊永遠門口都會企滿曬人,仲可以打到個細蛇餅lol今日又係同另一班Friend補足聖誕節嘅飯局黎~~好彩其中一位朋友可以早啲去到排隊,如果唔係嘅話,真係要等好耐啊入到去第一時間緊係睇Menu啦! 野飲其實黎之前就決定咗,因為係網上見到佢地有新野主菜其實都係啲普遍嘅菜式黎,都係甜品吸引啲首先上嘅係呢杯藍柑檸檬梳打,顏色太吸引喇掛唔好以為顏色咁sharp就一定好重味,其實攪匀之後都無咩味,似梳打水加再啲甜味 下一杯就係泡沫鮮奶綠茶,樣睇落就Okay,但係飲落就好苦澀嘩~~3D大肥貓好cute啊!!原本Creme Brulee Latte係有個焦糖面嘅,但係為咗個3D拉花,我地捨棄咗個焦糖面 個樣就幾得意,但係味道又係一般,淨係得焦糖味,無咩燉蛋嘅味野飲就真心覺得一般,有好大嘅進步空間由於我地有三個人,所以決定嗌一個小食拼盤Share~~個拼盤就有雞翼兩味、炸洋蔥圈、肉醬薯條同沙律。洋蔥炸得非常脆,而薯條就無咁脆,但係配埋個肉醬就好好食特別係個茄汁,呢到唔係用一般嘅茄汁,而係混雜咗少少洋蔥,更加酸嘅味道黎,好開胃~跟住上
藍柑檸檬梳打
泡沫鮮奶綠茶(Hot)
Creme brulee Latte (Hot)
野飲就真心覺得一般,有好大嘅進步空間
Beans Snack Platter
Crab & Scallops pizza with Thousand Island Sauce
Soft-shell Crab Pasta with Black Truffles Sauce
啖啖意粉都可以食到黑松露醬嘅味道,再配上外脆內軟嘅軟殼蟹,好正啊
食完咸點,緊係要叫呢到嘅主角 ─ 甜品!!!
Pear Tart
外表睇落好似平平無奇,原來內裡有好多層嫁表面鋪上薄切嘅梨片,中間有流心梨蓉,底部有少少嘅橙蓉同棒子撻,味道豐富得黎,又唔蓋過主角嘅梨味
焙茶‧燉蛋
焙茶嘅味道就有啲淡,但係成個燉蛋都充滿雲喱那籽,所以味道好香~
表面仲有焦糖薄脆嫁
玉露‧蘋果金寶
呢個玉露‧蘋果金寶,係今餐嘅焦點所在!!!成個甜品都好綠色啊~~
凍冰冰嘅抹茶雪糕,配上抹茶Crumbs,最底仲有暖暖嘅蘋果Mixture,一啖擺落口,真係無得頂
總結黎講,野飲麻麻,主菜Okay唔太差,甜品超正,所以下次我會番去試埋其他嘅甜品