2021-02-26 614 views
OpenRice 搵到間新店,加上好耐冇飲過茶同食點心,見到其他食評介紹,見到佢點心唔係傳統個d,係有創意點心,於是去試試。Lunch time 都幾full house, 建議係OpenRice 訂定位,唔駛去到又要等。裝身都幾舒服,每台位置唔算好逼,同埋佢加分位係,每台放左消毒酒精,消費紙巾,仲有俾個口罩袋,感覺細心。一坐但佢會問黎飲咩茶,基本係普利,10蚊位茶錢,唔飲普利,可以叫鐵觀音或龍井,28蚊位,茶錢老寶講,略貴。點心種類唔算好多,但走精緻路線,第一次食,每款都想試所以還好,同埋佢都有小食,所以唔叫粉面飯,都夠飽豬潤燒賣都幾特別,豬潤新鮮,燒賣除左豬肉有落到蝦滑,都幾爽青森蘋果叉燒蘇,外形吸睛,味道酸甜酸甜,唔錯,但外皮再脆身口感會較好桃交3式餃,衣個略為麻麻地,外皮比較硬,雖然有湯浸住,我覺得諗法唔錯,但要改善下個皮,或者改炸皮,再跟湯腐皮卷,雖然有話松露,不過唔係好食到,但勝在熱騰騰夠脆,都好味黑白豆腐,味道ok , 但唔夠特別柚子馬仔波波,真係馬仔,但完全冇柚子味,要自行手動加個青桔汁落去,味道即刻好食左,所以衣個我覺得如果佢可以加番個柚子味道落去,會好好多,其實應該

豬潤燒賣都幾特別,豬潤新鮮,燒賣除左豬肉有落到蝦滑,都幾爽
豬潤燒賣
青森蘋果叉燒蘇
桃交三式帶子餃
松露片牛肝菌腐皮卷

黑白豆腐,味道ok , 但唔夠特別
黑白豆腐
柚子馬仔波波

柚子馬仔波波,真係馬仔,但完全冇柚子味,要自行手動加個青桔汁落去,味道即刻好食左,所以衣個我覺得如果佢可以加番個柚子味道落去,會好好多,其實應該叫桔仔馬仔,等我地以為係好柚子

整體黎講佢都可以間唔時食下
豬潤燒賣