2015-07-29 702 views
有heart指數係♥♥♥♥雲南風味係好偶然既情況下發現,但係想唔到一試便愛上。今日去開觀塘,又忍唔住同女友一齊去。雖然話愛上,但我覺得佢做既米線都幾一般,唔單止同石蔭既神品"雲南小鍋米線"差好多,甚至同連鎖店比,都有一段距離。但係!佢既小吃已經補番好多好多分!係到隊下啤酒,食下小食真係好正!呢三樣一定係必點之作,麻辣雞翼已經褪左骨,一拎起就係一舊圓碌碌既肉,又香又辣又嫩!每次送啤酒至少要食四五件!醬骨架,炆得非常淋,佢個湯汁唔係話非常重味,但香味撲鼻,非常濃郁,有少少藥材既香味。蒜泥白肉,其實好簡單一個菜,唔明點香港好多餐廳整得咁難食,最緊要係白肉要薄,落蒜唔好孤寒,呢間整得好正宗,同係雲南食差唔多。汽鍋雞,係雲南係名菜,係用個特製既瓦煲將雞既精華迫落湯水到(好似係),係雲南飲係非常濃郁,濃到應該加左味精或者雞粉,香港呢間既汽鍋雞反而仲好飲,清新得黎又好鮮甜,非常唔錯,今次係第一次叫,非常有驚喜。另外叫左啲米線呀,餃子呀之類,但覺得無咩特別。
有heart指數係♥♥♥♥

另外叫左啲米線呀,餃子呀之類,但覺得無咩特別。

Other Info. : 餐廳係家庭經營,仲有個B係度,感覺好溫馨,老闆加左啲雲風特色既燈罩,令到間鋪都幾有情調,呢啲小店一定要支持,買少見少啦。 另外,佢啲朝日啤酒好抵飲,唔記得廿蚊定廿二蚊,凍到不得了,實在係正!
2015-07-23
  • 醬骨架