2018-04-09 1976 views
身為台灣通既我, 見到呢個古早味3個字真係好難去SAY NO!今日就專登同老公去試試呢間古早味既台灣餐廳.睇MENU 既選擇都好多, 真係好花多眼亂! 我地見到佢地招牌古早味所以我地就叫最普遍同埋最多人食既雞肉飯同牛肉麵. 再加炸花枝同埋酥炸蠔仔. 套餐寫明2款小食我地以為係可以自己選擇原來唔係, 係佢地一早就已經SET好既椰菜同埋餃子2隻. 黎到既時候小食係凍的. 至於雞絲飯淡而冇味個湯就更加唔洗講由於冇炸花枝餅冇晒店員話炸花枝都係一樣只係味道唔同, 咁我地都叫左! 炸既又唔熱又唔脆. 最基本既華鹽都冇! 凍凍地都係淡而無味!炸蠔好一點起碼係熱既, 不過同樣都無鹽淡而無味. 連台灣炸野必備的鹽,辣粉咩都冇.唯一可以講下既就係呢碗牛肉麵, 熱的味道好正常. 牛展靚既炆得好林不過唔係好入味~ 湯底帶酸! 麵既質地我最鐘意唯一似台灣牛肉麵的地方就係呢度.最後就係呢杯黑糖珍珠奶茶, 珍珠唔同一般食開的黑色珍珠. 呢粒係似大粒西米, 食落都係Q彈的, 不過杯熱奶茶都係唔熱的.總括我已經叫最普通在台灣周街都食到既菜色但好可惜除左牛肉麵個麵外冇一樣野食可以配得上"古早味"呢3隻字呀! 連台灣既味道

總括我已經叫最普通在台灣周街都食到既菜色但好可惜除左牛肉麵個麵外冇一樣野食可以配得上"古早味"呢3隻字呀! 連台灣既味道都冇呀, 好失望呀!
2018-04-08
$170 (Lunch)