2009-03-08
其實回港工作都已有十年,呢段時期香港人的消費模式對飲食既要求,都有好大既躍進,Chain Store 服務、衣服店及食品店,已變成我們要保持生活水準的保險網,他們的共通點就是你不用多想,產品水準一定有保證,但係其實他們背後既經營理念都是希望真正的能做到 “Mass Personalization” ,而我今次特別選左將軍澳既金滬庭京川酒家來體驗一下這種管理模式。我們作為食客對於服務要求其實十分Contradict,一方面其望有很親切又尊貴的招待,但係又唔想佢地過份熱情令你感到騷擾,可能因為這種集團式酒樓,他們的樓面人手都比較穩定,訓練較為足,會比較了解熟客需要,今日我話比經理聽我的痛風病翻發,佢特別安排左幾個較精致既海鮮為主既小菜給我,” 咁樣既服務態度” 同能對飲食健康的認識,先致係贏到客戶歡心的致識之道。今晚我地三個朋友最後選左蝦子花膠海參,黑醋排骨,宋嫂魚羹,黃金蝦幾個大方得來又幾親切既菜式。我地去外邊食飯,當然係想叫一D屋企好難會做得好既食材,但通常呢D菜式都係較貴,但今次以一百多元食到呢味高貴又有大量骨膠原既蝦子花膠海參可以算係十分實惠,而黃金蝦就十分新鮮,鹹旦黃味並無蓋過蝦
今晚我地三個朋友最後選左蝦子花膠海參,黑醋排骨,宋嫂魚羹,黃金蝦幾個大方得來又幾親切既菜式。我地去外邊食飯,當然係想叫一D屋企好難會做得好既食材,但通常呢D菜式都係較貴,但今次以一百多元食到呢味高貴又有大量骨膠原既蝦子花膠海參可以算係十分實惠,而黃金蝦就十分新鮮,鹹旦黃味並無蓋過蝦既鮮味,做功都十分巧手。
他們的座位設計可算是恰到好處,不同大小既圓形卡座好特別同寬敞,令你可以與朋友有足夠的空間傾計,而我地最後仲叫左個都幾Fusion既高力雪糕做甜品。
係請客食飯既時候,你可以觀察到客戶既性格偏好,甚至可以利用各種食物作為分享生活經驗既題材,今晚可以同幾個好朋友,特別其中一個已認識十年的朋友分享過係香港同內地對飲食既所見所聞,懷緬 一下過去,認真係人生一大樂事,要搵一個令你食得放心又感到親切既環境食飯,呢到都算係幾好既Choice。