2008-01-13
家姐同仔仔從外國回來, 她從朋友口中得知話上環有一間好出名食鹵水同打冷既飯店應該幾好食, 於是今日專程到來一試, 去到後見到門口貼滿介紹有什麼, 有什麼好食等等.....其實去之前都有上過openrice search過其他人既介紹, 於是我們點了以下既食物:1.鹵水鵝肉- 鹵水太咸, 鵝肉都ok, 算嫩滑, 算諗. 2.鹵水鵝片- 鵝片偏肥, 但都ok, 不過覺得豆腐乾同咸酸菜太多.3.墨魚紅腸- 冇特別驚喜, 普通潮州打冷菜色.4.九菜鵝紅- 九菜好難消化, 鵝紅淡而無味.5.大腸豬頸肉- 大腸好咸而且好難消化, 不過豬頸肉好爽脆而且都幾入味.6.鹵水鵝腎- 鵝腎味道唔夠咸亦唔夠爽口, 而且豆腐乾同咸酸菜亦太多.7.鹵水鵝腸- 有驚喜, 鵝腸好乾淨, 唔肥, 而且好好好爽口, 全部食光, 咸味適中.(用來佐beer都幾好)8.相信是九個小菜最好味的就是蠔仔肉碎粥, 呢個真係好好味, 蠔仔夠多同好肥美, 美中不足係有d沙(真係dd唔算太多), 同埋佢本身都有落小小胡椒粉, 味精就應該都會有少少, 因為食完之後都有d口渴。另外蠔仔煎餅都相當唔錯,蠔仔都好多,而且個漿調教得剛剛好, 唔會
1.鹵水鵝肉- 鹵水太咸, 鵝肉都ok, 算嫩滑, 算諗.
3.墨魚紅腸- 冇特別驚喜, 普通潮州打冷菜色.
4.九菜鵝紅- 九菜好難消化, 鵝紅淡而無味.
另外蠔仔煎餅都相當唔錯,蠔仔都好多,而且個漿調教得剛剛好, 唔會太多漿, 而且煎得好脆, 值得一試!!!
整體都算ok啦, 埋單差不多$500大元, 我們7個人平均每位$70, 不過我想我未必會再試.........