2019-04-21 4331 views
一直都有好多朋友推薦我去試的餐廳⋯⋯4月爸爸生日,諗緊食咩中菜的我,就忽然諗起呢間呢間位於觀塘工廈內的私房菜。Book位後,餐廳係個個星期confirm我們的餐單,今次揀左六人用的花膠扒羊肚菌餐。齊人後就叫餐廳起個湯。今次的湯係砂鍋大魚頭豆腐湯,用砂鍋煮的湯比一般的湯更可以保住營養及味道,加上鮮魚頭,味道極為鮮甜。屋企無了工人姐姐的關係,我們基本上都無咩煲湯,一飲到鮮甜又唔腥的魚湯,大家即刻再添多碗!鹵水拼盤就食得多,加了麻辣的鹵水拼盤就真係未試過。三合一的鹵水拼盤有牛肚、雞絲青瓜及豬。牛肚夠厚身,而且口感爽口;青瓜雞絲用了麻辣汁,比平用的麻醬汁更惹味;我唔食豬大腸,但細佬話整得好入味,仲不停咁啪入口。大肉蟹有2大隻,餐廳比我們揀合心水的煮法,除了有我Order的薑葱炒外,仲可以揀雞油花雕蒸/避風塘炒/胡椒炒/四川香辣炒,一定有款岩大家。我平時唔多食蟹,因為折得咁辛苦得個少少肉⋯ 不過今次呢兩隻蟹真係好厚肉!吮完個殼上的薑葱汁,再將蟹肉一齊食,鍾意惹味但唔食得辣的話,揀薑葱炒一定無錯!個餐可以揀蒜蓉粉絲蒸蟶子皇或者流沙黃金蝦,鍾意熱氣野的我們,當然揀左後者!一上菜已經嗅到邪惡的咸蛋香,

砂鍋大魚頭豆腐湯

麻辣鹵水拼盤

麻辣鹵水牛肚

薑葱炒肉蟹

個餐可以揀蒜蓉粉絲蒸蟶子皇或者流沙黃金蝦,鍾意熱氣野的我們,當然揀左後者!一上菜已經嗅到邪惡的咸蛋香,餐廳好甜心地已經將個蝦頭的殼整走,所以我可以同時食舖滿咸香的蝦殼及鮮蝦肉。
流沙黃金蝦

媽咪聽到有花膠就好開心(笑) 今次用了花膠扒炆(我未食過的)羊肚菌。雖然叫羊肚菌,佢並唔係係羊肚內生的菌,只係外貌似羊肚的菇,呢款菇的營養價格超級高,而且味道香但無黑松露咁強,無論咩人都啱食。

花膠的膠感唔算太重,不過口感滑溜而且㸪煮得夠入味。加埋我稍為爽口的羊肚菌,口感都幾豐富。

花膠扒羊肚菌

由於老豆唔多好魚,所以特意叫餐廳準備較多肉又滑的龍躉腩。加上香口的薑葱,令到唔食魚的老豆,竟然話好食!
薑葱炆龍躉腩

我幾鍾意食士多啤梨骨,佢比咕嚕肉更帶點果香。而今次我食士多啤梨骨,so far係我食過最好食的一碟。主要係佢煮得入味之餘,個汁有淡淡新鮮的士多啤梨香,而唔係平時一般係酒樓食的糖漿味。個咁Fresh的汁加上嫩嫩的肉質,真心幾好食。

士多啤梨骨

本身食餸時,已經好想食飯⋯ 但不停忍住呢個飯意就係想留肚食蟹油銀芽炒麵!呢個用了蟹油炒的麵非常香口,但又唔會過份油膩。大大碟的份量,比食得飽飽的我們瞬間Clear!
蟹油銀芽炒麵

個六人餐會包埋甜品,而今日的是日甜品係芒果布甸。可能整餐都比我有高水準的感覺,所以令我對甜品有所期望。點知芒果布甸的芒果香不足,比我想像中有點遜色,不過整體黎講都OK的。
芒果布甸

呢個六人餐,每位三百幾,而且唔洗加一,食咁多海鮮都其實差不多。加上水準滿意,推介比想揾中餐的大家哦~

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
砂鍋大魚頭豆腐湯
麻辣鹵水拼盤