2014-07-29 669 views
個人都幾鍾意台灣,所以,先後去過台北、宜蘭、台中、高雄、台南、墾丁等地,雖然台北嘅士林夜市未有留下過足跡,不過,晌唔同地方,甚至台北本身,都有去過唔少夜市。小弟就幾鍾意台中嘅六合夜市,夠大又多嘢睇;台北嘅饒河街夜市,亦唔錯,幾好行 ;印象中唔多喜歡高雄嘅瑞豐夜市,逼鬼到暈 。今晚,獲邀嚟到士林棧,品嚐一下「士林夜市」嘅味道,又睇睇能否顯出不甘示弱嘅姿態。雖然小店位處大角咀舊區內,但對我而言都唔難搵,因為一來有朋友住晌港灣豪庭,對依區都有少少認識,二來早前無耐先去過九龍珀麗酒店食飯,都曾經過附近,所以,都有啲印象。內裡實木木枱木櫈,裝修簡潔,光猛企理,牆上又貼有好多雜誌、報紙介紹,以及唔少店內招牌推介,強調無添加味精。至於食物方面,掃一掃啲餐牌,似乎又幾多選擇,廚師推介、客飯套餐、清菜香飯系列、士林皇牌、自選米線及小食……等等,不過,再細心望望,就見喺以幾款招牌菜再作唔同變化。例如其中一款皇牌「日式漢方雞酒食」,晌唔同餐牌中就變成暖暖鍋、配菜飯、配米線、單叫嘅小食。而餐枱紙亦特別印有店中4款名物:士林牛展、雞酒食、梅貴豬扒及皇柚雞扒,實在要會一會佢哋,睇睇味道如何。 士林招牌牛展陽
;印象中唔多喜歡高雄嘅瑞豐夜市,逼鬼到暈

士林招牌牛展陽春麵 $42

廚師推介餐牌第一個介紹就喺士林招牌牛展米線($40),可免費轉菜飯或白飯,若轉陽春麵或烏冬需要+$2。牛展並非一片片,而喺切得粗大一條條,加埋陽春麵,大大碗,份量足。牛展確實燜煮得入味又夠腍,據店主講喺改良自台灣牛肉麵,而湯頭亦不俗,雖然唔似日式豬骨湯濃到漿口,但骨香味鮮,濃香不膩,有水準
;再者,清甜嘅蘿蔔,爽脆嘅生菜,講到依度,個麵應該喺高分之作,不過,啲陽春麵就有啲強差人意,其實,食之前店主都有提及麵嘅問題,但我哋想好嘅又試,唔好嘅又試,的確啲陽春麵一咬腍得交關,無嚼勁
,大大拉低晒碗麵嘅分數,感覺有啲可惜。
士林招牌牛展麵
士林招牌牛展麵
日式漢方雞酒食鍋客飯套餐 $62

日式漢方酒食系列,有雞同肥牛,不過,想食暖暖鍋,就只得漢方雞酒食鍋。依個暖暖鍋客飯套餐,每套包一款主菜(11揀1),一款配菜(6揀1),加一個菜飯或白飯,再送冷熱豆漿,其他凍熱飲另外加錢。

日式漢方雞酒食

一鍋話多唔多,話少唔少,內裡有唔少配菜:木耳絲、枝竹,雞件採用鮮雞,裁得大而厚肉,肉質挺實而香滑;當然,依道菜個藥膳湯底先喺亮點,從餐枱紙嘅介紹,加入咗蔘鬚、黃耆、川芎、淮山等中藥熬煮
,打開蓋一刻,已聞到酒香及藥香,呷一口真喺有種暖身嘅感覺,當然,都喺留待寒冬之時,先多飲幾碗,可促進血液循環,依家天口熱,小酌啦!
肉燥茄子
雖然只喺簡單煮好茄子,再淋上肉燥,但整體感覺不俗。肉燥做得唔差,有咬口,都幾香,而茄子炸得軟身,但估唔到又唔太油。
肉燥茄子
凍豆漿

雖然跟餐,難得杯凍豆漿都仲有咁大杯,豆味唔算好突出,而且少甜,不過,豆渣多,所以飲落少咗份香滑感,隔渣方面要多做啲功夫。
凍豆漿
梅貴豬扒 $25

晌小食一欄,多款精選或皇牌小食,都喺賣$23 / $25,先試其中兩款:梅貴豬扒及皇柚雞扒,幾鍾意個餸名,玩晒食字。豬扒用上價錢較貴嘅上肩肉,即喺梅頭,咪以為我一食就食得出,都喺張餐枱紙有介紹啫。唔單只咁,成日聽到廚房傳嚟揼嘢聲,原喺喺大廚鎚鬆啲豬扒,所以,咬落真喺非常鬆化,而且又炸得甘香,唯一要挑剔喺入口有啲油,可能配菜飯或米線會更理想
梅貴豬扒
皇柚雞扒 $25

個雞扒比起個豬扒賣相靚得多,無咁「黑古勒突」好似炸燶咗咁,色澤金黃,加埋少少柚蜜,寧舍閃爧。雞扒無乜特別咩位置或處理,重點反而落在個汁度,據介紹喺用咗台灣南部頂級白柚子加菜蜜煮成,柚蜜清香酸甜,配合嫩滑雞扒肉,感覺幾清新開胃
皇柚雞扒
芒果乳酪 $15(跟餐+$9)
淡黃色嘅芒果乳酪,芒果味淡,感覺唔太自然,乳酪嘅存在感實在無乜,唯冰凍酸爽,叫人一飲醒神,可能紅、綠茶會好啲。
芒果乳酪
梅子冬瓜茶 $18(跟餐+$12)

店主話新產品,仍然喺邊試邊改嘅階段,以冬瓜煲腍再壓蓉,又加入雪梅,入口先喺一朕冰涼,感覺天然,又帶點雪梅嘅酸香,令人消暑,而茶中有好多粒粒瓜蓉,口感幾有趣,不過,唔喜歡嘅人相信會覺得怪。
梅子冬瓜茶
其實,去過咁多夜市,老實講,夜市食嘅嘢可謂大同小異,偶有一啲夜市會有幾檔至出名嘅名物販賣,不過,就真喺唔識點形容依個喺士林嘅味道,嗰個喺饒河街嘅味道。總之,行台灣嘅夜市,就有好多嘢食回「味」!今晚,晌士林棧,都有回味嘅嘢食,再次多謝店方邀請!
Type of Meal
Dinner