2021-09-11
呢間位於灣仔廈門街既日式餃子專門店係日本大阪既過江龍🐉,平日lunch time總係大排長龍👭🏻👭🏻,難免令人好奇到底有幾吸引🧐 呢日就同同事排隊等左大約10分鐘,入到去發現店內既格局好日式🇯🇵,瞬間令人好懷念係日本吃吃喝喝既歡樂時光😢.餃子店原來係有兩層,當日我地被安排坐到樓上雅座💁🏻♀️,二樓係個有四張4人檯同一組員工儲物櫃既密室(有部冷氣既😆),感覺其實比較似係員工休息室🤨 而我地都一致認為雖然呢度既空間較樓下寬敞,但係就幾有廢墟感😂.呢度平日上午11:45至下午5點都會供應lunch set,最基本既會包左3選1既前菜、餃子🥟、主食🍛同飲品(汽水🥤/茶🍵),價錢取決於客人所揀選既主食,最平既68蚊就有交易,最貴個款就88蚊(未計加一)餃子有4個選擇,基本既包左8件佢地既名物Chao Chao一口餃子🥟,覺得唔夠食既可以加12蚊轉做12件😈,又或者係加錢轉做5件野菜豚肉餃子🐷($5)或係海老餃子🦐($10),整體黎講彈性幾大,係豐儉由人既一餐🙆🏻♀️******************************🍴自家制香辣青瓜漬🌶🥒青瓜爽脆,辣味🌶既後勁都幾犀利,d辣會係喉嚨湧上黎
🍴自家制香辣青瓜漬🌶🥒
青瓜爽脆,辣味🌶既後勁都幾犀利,d辣會係喉嚨湧上黎🥵食得辣既同事對於呢客青瓜漬既辣度表示滿意🙊
🍴涼拌芽菜
芽菜冰冰涼涼❄️帶芝麻香,不過就略嫌偏鹹😥
🍴鹽麴新鮮椰菜
美其名新鮮椰菜其實就係生椰菜淋上鹽麴既汁🤭
椰菜口感爽脆帶鹹鮮,食落都幾過口癮既👌🏻
🍴Chao Chao一口餃子🥟
根據menu所見,呢款名物有3大特色:1️⃣脆薄多餡,皮餡比例2:8 可以令多餘既油分溢出出但保留返餡料既味道;2️⃣由人手每日包製🤲🏻,3️⃣所使用嘅肉類同蔬菜都係嚴選出黎✨
Menu亦圖文並茂教大家用兩隻碟分別盛載餃子豉油同味噌醬,食得辣既朋友可以加埋辣醬🌶落去豉油度,之後先食一啖原汁原味既餃子,再蘸上兩款唔同既醬汁✌🏻
經我地試味之後,餃子豉油偏鹹得黎帶酸;味噌醬既味道有d似中式豆瓣醬,而辣醬既味道亦同樣偏鹹,完全唔似係辣醬😓
至於餃子係一排8件咁煎,每件大小就真係只得一口,底部稍脆但兩邊餃子皮只有對摺並無封口,所以食落無乜肉汁,大概呢個就係佢地所強調既特色(1️⃣)吧😑
另外,由於餃子係一件貼一件,加上餃子皮較薄,用筷子🥢撕扯落黎既時候好容易就撕爛埋旁邊個件,坦白說本人真係唔多欣賞呢款特色餃子🤦🏻♀️
✨牛筋豆腐煮配日本白飯🍛 ($72)
係日本當地唔同地方食過幾次牛筋煮都好出色,煮得夠腍之餘就連魔芋都好入味,所以當見到呢度有牛筋豆腐煮都抱有期待🤩
可惜既係呢度既牛筋完全唔係我想像中既個回事,牛筋不但無筋仲要係煮過頭既牛肉粒,口感偏乾柴🥴加埋佢個醬汁食落甜甜地鹹鹹地又辣辣地,真係百味交雜😂
至於碗白飯🍚雖然係粒粒飽滿既珍珠米,但係口感就偏乾,試過一次就算😓
✨咖喱炸雞蛋包飯🍛 ($82)
呢度既蛋包飯原來係將雞蛋皮蓋於白飯🍚之上而唔係包覆住d白飯,真係顛覆左我地對蛋包飯既認知😂
炸雞🐔外皮香脆唔會好厚炸粉,肉質多汁夠大件,不過個咖哩就只有色水,質感比較稀無正宗日式咖喱個種濃稠感,味道亦偏淡,大概只適合d想食咖哩又唔想要重口味既朋友…..😶
✨日本照燒鰻魚飯🍛 ($88)
鰻魚肉質幼嫩食落似係真正既鰻魚而唔係橡膠口感既個種,可惜個鰻魚汁就有d鹹,勉強合格✔️
🍴綠茶 (凍)
綠茶可以揀熱/凍,味道似麥茶多過綠茶,不過不失🤔 ******************************
👧🏻人均消費:$80 (另+10%服務費)
😋味道指數:3/5
💰抵食指數:3/5
🪑環境指數:3/5
💁🏻♀️服務指數:3/5
👍🏻再訪指數:3/5
📍餃餃餃子
地址:灣仔廈門街31號地下
⏰營業時間:08:00–19:00 (Mon–Fri);
08:00–20:00 (Sat–Sun)