2022-05-14
今日放工唔想煮,就去咗呢一間台式餐廳叫外賣返屋企食。門口已經見到有啲人喺度排緊隊,睇嚟應該唔錯。我叫咗個紅燒牛肉麵套餐同埋台式鹽酥雞飯套餐。值得一讚嘅係台式牛肉麵有分開湯,將面同埋肉放去一個盒度,另外啲湯都仲係熱辣辣,牛肉味非常之出眾,加埋本身熬製嘅湯底,個人覺得牛肉麵來講算做得好好。而且佢啲麵質好彈牙,咬落去唔會話淋晒,有口感。台式鹽酥雞飯個飯已經做到流晒口水,佢喺飯上面鋪咗粉絲、菜譜、滷蛋、粟米、仲有菜,就咁撈埋一齊食已經好似伴飯咁樣,鹽酥雞炸得好香,一路上我都聞到啲炸雞香味,超級似台式炸雞扒店嗰種香味。大概有六至七舊,送飯來講都幾滿足。仲叫咗一個古早味香腸做小食,古早味香腸真係一定要叫,佢有啲肥膏係入邊食落好香口,而且好夠味。飲品方面我覺得不過不失,抹香奶綠加埋珍珠非常之夾,至於仙草奶茶亦都發揮正常,整餐飯都好有喺台灣食飯嘅感覺。
我叫咗個紅燒牛肉麵套餐同埋台式鹽酥雞飯套餐。值得一讚嘅係台式牛肉麵有分開湯,將面同埋肉放去一個盒度,另外啲湯都仲係熱辣辣,牛肉味非常之出眾,加埋本身熬製嘅湯底,個人覺得牛肉麵來講算做得好好。 而且佢啲麵質好彈牙,咬落去唔會話淋晒,有口感。
台式鹽酥雞飯個飯已經做到流晒口水,佢喺飯上面鋪咗粉絲、菜譜、滷蛋、粟米、仲有菜,就咁撈埋一齊食已經好似伴飯咁樣, 鹽酥雞炸得好香,一路上我都聞到啲 炸雞香味,超級似台式炸雞扒店嗰種香味。大概有六至七舊,送飯來講都幾滿足。 仲叫咗一個古早味香腸做小食,古早味香腸真係一定要叫,佢有啲肥膏係入邊食落好香口,而且好夠味。 飲品方面我覺得不過不失,抹香奶綠加埋珍珠非常之夾,至於仙草奶茶亦都發揮正常,整餐飯都好有喺台灣食飯嘅感覺。