2018-07-26
好耐無去過旺角,難得今日約咗朋友去吃飯,即刻上網睇下有咩新野試下,旺角更新嘅速度真係快到冇朋友,冇嚟一排已經好多新開嘅餐廳,最後揀咗係朗豪坊今年5月才開嘅丸十寿司 日本食堂,想坐得舒服D傾下計!好彩朋友放早,一早就有位,唔冼排隊等。店內設置咗一部精米機,每天有兩個時段進行精米,店員會將日本入口的米,在店內即埸處理白米的最後一個工序~「精米」,原來精米可保留水份、香氣和味道。令料理的米飯口感更佳!餐廳亦因應季節挑選不同品種的米,現時用的是宮城縣的「一見鍾情米」,聽個名都知有幾sweet啦。Menu上除了壽司剌生之外,仲有不少特色和食,如壽司漢堡、瞬間燻製鮪魚腩及鐵板燒地雞等。我們就點了炸軟殼蟹壽司漢堡 ($88)底面兩層由白米、五分糙米、紫菜和特製醬油混合製成,燒後有少少脆飯焦嘅感覺,口感十分煙韌!再配上香脆軟殼蟹,豐富又滋味再來一個刺身自選拼盤,7點 ($298)海膽、帆立貝、三文魚籽、原隻赤貝、間八、油甘魚同劍魚腩。真係一次過滿足晒所有願望,款款也夠新鮮,尤其是海膽味道十分清甜,赤貝食落肉質爽厚,鮮味十足。唔想食沙律,大家可以試下蔬菜拼盤串燒-田園盒子($98),素食之選!燒珍寶海鮮
好彩朋友放早,一早就有位,唔冼排隊等。
我們就點了炸軟殼蟹壽司漢堡 ($88)
燒珍寶海鮮扇貝盒 ($78),這個扇貝盒不但精緻,扇貝本身的鮮甜度很高,我喜歡那咬在嘴裡Q彈的感覺。