2018-07-16 46 views
今日終於試左係紅磡既雞翼山!縱使風大雨大,都動搖唔到我食雞翼既決心!亦理所當然地有指定既朋友人選… 因為我地2個都係平時同朋友食西餐會一人一份雞翼既雞翼控!!! 點解落雨天食雞翼山需要決心,因為鋪頭基本上無堂食座位。只有旁邊3、4個人既企位空間,其實亦即係條街,基本上係遮唔到雨。好彩,門口有一個比較大既空間,平時應該唔俾係個個位食因為就係counter隔離,會阻住其他人,但正正因為落雨,都冇乜人,所以就霸左個個位黎食(亦係影相靚位)! 呢到一共有七款唔同口味既雞翼,全部一樣價錢,先黎睇睇餐牌先。專門只係賣雞翼既店鋪唔多,因為唔容易生存。首先要吸引人試,就要靠特色。呢到每一款雞翼都有佢既特色,有d其他地方唔會食到,有d甚至係你諗都無諗過既整法!真係好想試哂咁多款!但生存在世就係要不停作出選擇,因為資源既限制…😢 所以!今次先試左其中4款,分別係文青風玫瑰雞翼($38)我係鹹檸七雞翼($38)濃味三重芝士流雞翼($38)同埋港式避風塘蒜香雞翼($38) 先講個雞翼底。雞翼全部係炸雞翼,當然配合唔同口味都會有唔同口感,但普遍黎講食落唔會有厚厚既炸粉,亦唔會有好熱氣既感覺,肉質嫩滑,值得一讚。

點解落雨天食雞翼山需要決心,因為鋪頭基本上無堂食座位。

文青風玫瑰雞翼($38)

我係鹹檸七雞翼($38)

濃味三重芝士流雞翼($38)

同埋港式避風塘蒜香雞翼($38)

再黎講下我試左既幾款口味。
先講2款甜味雞翼。第一款係文青風玫瑰雞翼除左表層有玫瑰花瓣做點綴,其實成隻雞翼都佈滿左玫瑰花蜜既香甜味道,平時鍾意食蜜糖雞翼既人一定唔可以錯過!

第二款係我係鹹檸七雞翼,入面真係有舊鹹檸!掂過舊鹹檸既雞翼,食落有更重既鹹檸七味,真係好似飲緊鹹檸七咁😝雖然叫鹹檸,但整體黎講都係甜甜地,似蜜糖底,所以亦係鍾意食蜜糖雞翼既人唔可以錯過既口味!

第三款試左濃味三重芝士流雞翼,掙扎左一輪到底好唔好試呢款,因為一般出面既芝士雞翼都只係係上面淋少少普通芝士醬,件事好唔夾!但身為芝士控,又無奶油唔試芝士味,所以最後都係揀左呢款。但!有驚喜!首先佢個芝士醬真係自家製,真係食到粒粒芝士,而且芝士有濃濃既鹹香,再加埋芝士粉,一d都冇吝嗇,咬落去雞翼同芝士融合埋一齊,好夾!有d似之前流行既韓式芝士炸雞

第四款港式野都唔輸蝕,港式避風塘蒜香雞翼絕對對得住避風塘呢隻香港風味,少少辣,配合蒜香又好惹味,即使係平時唔食辣既我都食唔停口!不過食呢款最好配埋飲品,因為佢算係咁多款入面最重口味既一款!

其實其他味都好想試,尤其是熱情果味,但偏偏又賣哂!唯有留番幾款,下次再食!本身仲諗住當小食,食完再去食晚飯,但.. 試完4款雞翼,已經飽左!食雞翼食到飽,真係不得了🤣🤣🤣 d乜山物山,都係會令人好滿足!

2018-07-15
$76 (Dinner)