2020-06-27 237 views
每次係正街搭扶手電梯時,我都會見到中間一條神袐既橫街,今日同朋友走去一探究竟,原來入面有兩至三間餐廳,其中一間係新開既越南餐廳Just Eat。餐廳面積比較細,但環境舒服,裝潢以白色為主,加上燈光十足,令人非常精神。- 濃味牛湯浸手切牛肉河餐廳用上金邊粉,口感煙韌。湯底非常濃味,當我嚐湯底既一剎那,牛肉既精華立即䆁放出嚟。手切牛肉切得幾厚,半生熟但入口仍然軟稔。- 濃味牛湯浸牛肉河牛肉份量幾多,粉麵方面都係用左金邊粉,湯底一樣非常香濃。- 青檸梳打而家天氣咁熱,仲要啱啱由地鐵站行過嚟,我一坐低就叫左杯涼透心既青檸梳打。甜度適中,感覺超級清爽!- 越式凍檸茶我覺得同港式有少少分別,茶底比較香,after taste比較強,不過比港式略甜。- Just Eat春卷加生菜越式春卷非常酥脆,餡料亦更豐富,生菜包住春卷食可以減低油炸既肥膩,而且更添爽口。手切牛河同春卷非常出色,尤其係手切牛河,我從未係香港食到湯底咁濃味既越南河。

- 濃味牛湯浸手切牛肉河
濃味牛湯浸手切牛肉河

- 濃味牛湯浸牛肉河
牛肉份量幾多,粉麵方面都係用左金邊粉,湯底一樣非常香濃。
濃味牛湯浸牛肉河

- 青檸梳打
青檸梳打

- 越式凍檸茶
越式凍檸茶

- Just Eat春卷加生菜
Just Eat春卷加生菜

2020-06-26
$120 (Dinner)
濃味牛湯浸手切牛肉河
濃味牛湯浸牛肉河