2015-04-07 1490 views
是夜與友人一行7人到美麗華新開的鼎泰豐用膳每人都捧住飽到撐嘅肚腩返歸(原本想到新港中心的那間,上OPENRICE一睇先知原來裝修緊,不過呢間新店都相當唔錯,環境靚、服務同食物質素都一流)因為到達時只係6點幾7點,時間尚早,唔洗等位就可入座迅速點完菜後等左5分鐘就已經陸續上菜,效率唔錯。先係冷盤的《辣味小黃瓜》(HKD$38),叫得辣味當然以辣為先,但辣得嚟係帶有香味,而並非街外令人灼喉的刺激感,食落好醒神開胃!小黃瓜的大小適中,份量方面,雖然對於我地一圍7人嚟講係少左啲,但考慮埋價錢,其實都算物超所值嘅之後又上埋另一冷盤《原味水晶肉》(HKD$58)。水晶肉係凍左嘅豬肉,而透明嘅位置,(據友人所說)其實係骨膠原而非肥膏,而且呢味餸肉香甜嫩,肥而不腻,食多幾舊都唔覺有罪惡感同時仲有味《紅油白肉粉皮》(HKD$58),紅油顧名思義即係辣椒油,同《辣味小黃瓜》一樣都係用辣得嚟有辣椒香味嘅辣椒油,粉皮比較煙韌,厚薄適中,唔會一夾即散,可以足夠沾滿紅油再進食非常滿意!冷盤最後一道係《酒糟鴨舌》(HKD$58),鴨舌肥美又爽滑,夾雜住淡淡嘅酒香為頭盤轉一轉清淡口味,清一清我地個口腔,迎接跟住落嚟嘅
是夜與友人一行7人到美麗華新開的鼎泰豐用膳
每人都捧住飽到撐嘅肚腩返歸
)因為到達時只係6點幾7點,時間尚早,唔洗等位就可入座

辣味小黃瓜
原味水晶肉
非常滿意!
紅油白肉粉皮
為頭盤轉一轉清淡口味,清一清我地個口腔,迎接跟住落嚟嘅主菜
酒糟鴨舌
食過幾款冷食前菜之後,終於有熱食主菜出場嘞
首先當然係鼎泰豐遠近馳名嘅《特色小籠包》(HKD$58),我地另外仲有點到雞肉同埋蟹粉味,下面再講。所謂《特色小籠包》其實就即係原味嘅小籠包,原汁原味,趁熱食就最滋味
不過進食時記得要小心辣咀呢!肉汁鎖住喺小籠包入面,同時都充盈了肉質嘅鮮美
特色小籠包
除左原味之外,我地仲點埋《雞肉小籠包》(HKD$68)同《蟹粉小籠包》(HKD$90)。呢兩款小籠包都都好得意,會另外有塊加咗色素嘅公仔喺籠入面以作識別,雞肉嘅就係一個雞仔圖案,而蟹粉嘅就係一隻蟹嘅圖案
味道方面,雞肉比較觧味,而蟹粉就比較濃味,影響到小籠包嘅肉汁都有唔同味道,前者比較重肉味,唔似原味以上湯味為主,而後者雖然都食得出上湯味好濃,但就帶有一種混雜的粉狀濁濁嘅口感,可能因為有蟹粉嘅關係啦。
雞肉小籠包
三種味道嘅小籠包相比之下,筆者覺得原味係最好食,雖然價錢方面以蟹粉味最貴又最多人讚好,但口味呢家嘢,各花入各眼,可能大家都會有唔同嘅取向都唔出奇
蟹粉小籠包
之後就上咗道清清地嘅《蒜茸炒通菜》(HKD$57),味道不過不失,雖然只係一味普通小炒,但絕對不見一點馬虎,油份比例控制得幾好,不帶一點油膩感,菜亦冇炒至過老嘅問題
通常最簡單的小菜就最顯師傅功架嘞
蒜茸炒通菜
跟手上埋個《台式酸辣湯》(HKD$48),刺激一下味蕾
呢款酸辣湯酸辣度屬於中辣以上,所以唔食得辣嘅人要慎點喇!材料同味道方面都頗滿意,唯一不足係筆者覺得太過稀嘞,如果杰身少少就會更好味
台式酸辣湯
最後就上埋兩款正食——麵食同炒飯,為呢餐盛宴劃上完美句號
首先上一個《炸醬拌麵》(HKD$38),炸醬味道非常濃烈亦偏甜,配料亦相當之多,食哂啲麵之後仲有剩唔少炸醬料呢!而且一查之下先知道原來鼎泰豐嘅《炸醬拌麵》係有段故嘅
話說舊時,呢味《炸醬拌麵》係老闆嘅Lunch,只係將一啲用剩嘅餸頭餸尾炒一炒加醬撈麵,某一次比客人見到就問佢係咩嚟,見老闆食得咁滋味都想點一份,之後竟然大受好評,於是鼎泰豐從此就多咗呢味《炸醬拌麵》嘞
(故事孰真孰假可能要問老闆真人先知,反正我就幾鍾意呢種味道
炸醬拌麵
另外仲有個《肉絲蝦肉蛋炒飯》(HKD$68),肉絲同蝦肉份量中等,炒飯都頗令人滿意,起碼係粉粉分明,肉絲同蝦肉亦炒得幾到位,尤為欣賞蝦肉嘅處理,炒得帶有海觧嘅鲜甜
完全食唔到任何雪藏味
肉絲蝦肉蛋炒飯
最後附上一張滿桌佳餚嘅相以總結今餐,今次到鼎泰豐美麗華新店用膳的確非常滿意,味道上乘之餘,連員工服務都係好高質,非常有禮又醒目,不時經過就會自動自覺加水同收碟,唔洗我地出聲
當然要挑剔嘅點都一定有,我只舉一項啦(因為其他都係Minor嘢,可以接受到),就係價錢的確偏貴咗,有時同份量係唔合比例(例水晶肉、蟹粉小籠包等),如果今餐唔係咁多朋友一齊嚟食,估計找數就起碼每人$200 UP嘞
一桌盛宴
2015-04-02