2020-02-28
心血來潮想食辣野,發現原來東大街有間開左幾年嘅川菜,就即刻去試!三個人叫左個$218 青椒桂花魚鍋,叫完先睇到有得揀辣度同麻度,因為試食左覺得唔夠辣,有問店員可唔可以加辣,個店員話叫我地煲多一陣等佢出味再試下先。果然係滾多一陣啲麻味出哂黎,好夠麻,正😋店員之後都有嚟問我地夠唔夠味,洗唔洗加辣果啲,都幾細心👍🏻個鍋上檯先知個鍋有萵荀,都有好多塊下🤣但係魚片嘅份量都真係幾少,每人食得幾片左右,下次都係叫返個大鍋。叫左碟普通肥牛嚟食,$78嚟講都算係咁,份量都算多。仲有個粉條,落鍋煮幾分鐘已經夠淋,所以唔好煮超過十分鐘如果唔係好易碎。個粉條吸哂個湯嘅味,又幾好咬口,唔錯👍🏻哩個椒鹽豆腐就普普通通,覺得佢層外皮厚左啲,所以無種外脆內軟嘅感覺。最後叫左個麻辣雞煲,覺得佢味道有啲怪,唔似普通麻辣嘅味,好似有藥膳味咁,食唔慣。份量唔算少,都有啲青瓜,蘿蔔同薯仔做配料。蘿蔔同薯仔煲得幾淋,索哂啲汁,好入味👍🏻 個煲下面有個火一直keep住啲野食都係熱,哩點做得幾好🤓佢啲火鍋配料選擇都幾多,價錢都可以接受。本身想試佢嘅手打孖寶丸,可惜當日賣哂🙁 港島東區唔多可以食川菜嘅地方,如果想過下口癮,都可以嚟哩間
叫左碟普通肥牛嚟食,$78嚟講都算係咁,份量都算多。
佢啲火鍋配料選擇都幾多,價錢都可以接受。本身想試佢嘅手打孖寶丸,可惜當日賣哂🙁 港島東區唔多可以食川菜嘅地方,如果想過下口癮,都可以嚟哩間試。