2021-06-03 704 views
早前去咗文華東方酒店staycation,而package包埋Café Causette嘅3-course Set Dinner有可能之前喺Mandarin Club享受完Evening Cocktail,喺不太肚餓嘅情況下,覺得呢個晚餐只算不過不失😌首先會送上Sourdough bread作餐前麵包,配上牛油/PestoSauce 🥖麵包微暖,口感非常緊密,煙韌得恰到好處Pesto入面嘅basil同olive oil香氣十足,風味別樹一格Appetiser🌟法式海鮮沙律🥗🦐鮮甜嘅海鮮配以大蒜蛋黃醬非常開胃蛋黃醬加入左蒜頭、檸檬汁令沙律更清新🌟紅菜頭三文魚伴青瓜意粉配青瓜芥末蛋黃醬🐟🥒用紅菜頭醃製嘅三文魚賣相紅卜卜帶有甜甜的紅菜頭香味,肉質嫩滑肥美將青瓜刨絲整成Zoodles取替意大利麵,清甜爽脆,健康又輕盈Main Course🌟酸奶燉牛肉配香米🥩呢道經典嘅俄羅斯料理牛肉煮得非常軟腍不過味道上我覺得過酸所以個人認為比起配白飯,可能配薯蓉或麵包會更適合🌟香煎紅鮋配椰香咖哩汁🥘🐠紅鮋肉質紮實飽滿,而且保持到細膩滑嫩中間夾住茴香沙拉有提味嘅作用咖哩相對普通,相比同酒店嘅The Chinne

麵包微暖,口感非常緊密,煙韌得恰到好處

Appetiser
🌟法式海鮮沙律🥗🦐
鮮甜嘅海鮮配以大蒜蛋黃醬非常開胃
蛋黃醬加入左蒜頭、檸檬汁令沙律更清新

🌟紅菜頭三文魚伴青瓜意粉配青瓜芥末蛋黃醬🐟🥒
用紅菜頭醃製嘅三文魚賣相紅卜卜
帶有甜甜的紅菜頭香味,肉質嫩滑肥美

Main Course
🌟酸奶燉牛肉配香米🥩
呢道經典嘅俄羅斯料理牛肉煮得非常軟腍
不過味道上我覺得過酸
所以個人認為比起配白飯,可能配薯蓉或麵包會更適合

🌟香煎紅鮋配椰香咖哩汁🥘🐠
紅鮋肉質紮實飽滿,而且保持到細膩滑嫩
中間夾住茴香沙拉有提味嘅作用
咖哩相對普通,相比同酒店嘅The Chinnery遜色

Dessert
由於實在太飽,上甜品前請Staff陣間直接送上房間
等我地可以去附近行下,落左格番去當宵夜

🌟白朱古力香橙慕斯伴時令雜莓🍫🍊
Mousse 入口即化,非常清爽
白朱古力味道醇厚,混合香橙後甜而不膩

🌟芒果熱情果夾層蛋糕🥭🍰
雖然已經擺左一陣先食,但芒果海綿蛋糕仍保持濕潤蓬鬆
中間夾有滑順嘅熱情果jam,口感多層次
旁邊附上芒果同熱情果嘅蜜餞,酸酸甜甜,就咁食都好正

餐廳環境非常舒適
服務員亦親切友善,會非常留意客人嘅需要,值得一讚👍🏻