2021-09-20
今日和朋友在馬鞍山游泳池游完水,經過哩間潮州菜館見菜式好似幾特別於是就試下。咁啱晚市比較多人禁飛稍等片刻,好彩唔到10分鐘就已經安排入座。 🍵一坐低檯旁邊放左一壺茶機上面是自助沖茶,十分特別,可以自己慢慢煎茶又不用叫職員幫手加茶。 另外我地一來就即刻叫芋頭反沙,但可以職員話已經賣曬,平日都起碼要7點前order先會有,於是我地就叫左兩個銀杏芋泥及幾個小菜。大概10分鐘左右,菜式都相繼而同地上菜。👍🏻椒鹽九肚魚哩碟椒鹽九肚魚真係非常出色,香脆可口而帶有九肚魚既鮮味,外脆內軟,每一口都令人齒頰留香,好食到停唔到。👌🏻滷水鵝肉片 哩個差唔多每檯都必叫既招牌菜,鵝肉片肉質雖然未去到好滑,但都啖啖肉,份量都唔少,幾抵食。👌🏻潮州蠔仔粥雖然等左好耐先上台,但一上台一大碗蠔仔粥,份量超多,我地兩個都食唔曬,同一般既蠔仔粥差唔多,不過就幾鮮味。👍🏻銀杏芋泥最後甜品雖然食唔到期待已久既芋頭反沙,但哩碗銀杏芋泥都非常出色,一大個圓形既芋泥入口即溶,銀杏既清香既濃香又軟糯既芋泥每一口都令人滿心歡喜,唔怪得話食甜品可以令人賞心悅目。整體既體驗不過不失,但都算得上正宗既潮州菜,最可惜係食唔到芋頭反沙,哩
大概10分鐘左右,菜式都相繼而同地上菜。
👍🏻椒鹽九肚魚
👌🏻滷水鵝肉片
👌🏻潮州蠔仔粥
👍🏻銀杏芋泥
整體既體驗不過不失,但都算得上正宗既潮州菜,最可惜係食唔到芋頭反沙,哩個遺憾可能要留返下一次再來品賞。