2017-08-28 866 views
今晚同友人相聚,朋友係西人黎鐘意食西野,所以就揾左個地方坐低慢慢食飯同傾計因為星期日,yoho 都好多人,行到黎呢度唔洗等位即刻有得飲可惜係有用餐時間,但我唔記得幾耐啦,因為有位就入唔諗啦入到去先知原來呢度係行北歐風,香港都比較少北歐風既餐廳,up 得出名既都只係ikea但係裝修同餐牌都無乜特別,只係純粹係餐牌上面既野食係有少少北歐風only友人見到有原條上既醃鱸魚,佢諗都唔諗就揀左我就見咁耐無食牛,又唔係太餓,就叫個西冷同友人開心share傾一陣計都有野食,先係餐湯呢個係個三文魚湯黎,唔係龍蝦湯,配既係waffle個waffle 其實無乜味,有少少甜味咁,但係配個湯我覺得唔夾,因為自己唔鐘意又咸又甜個湯係濃味,又有d 酸味又有d 魚味。不過西湯既魚味同中湯既魚味不同,唔係清甜個種既魚味,係有d 腥腥既味。因為我唔鐘意飲湯啦,所以個湯我都飲剩左一半。然後就到我隻牛啦~~塊扒已經好快俾我地切左,因為侍應話避免overcook,所以可以切開左佢先。個扒好好食,好香肉味,唔un 唔肥,就咁食唔落醬汁都可以~因為我要求比較低啦,二百零蚊係ok 既,都岩佢既味道同份量至於d 配菜都可以啦,無乜特

可惜係有用餐時間,但我唔記得幾耐啦,因為有位就入唔諗啦

友人見到有原條上既醃鱸魚,佢諗都唔諗就揀左

傾一陣計都有野食,先係餐湯
餐湯

呢個係個三文魚湯黎,唔係龍蝦湯,配既係waffle

因為我唔鐘意飲湯啦,所以個湯我都飲剩左一半。

然後就到我隻牛啦~~

西冷牛扒

個扒好好食,好香肉味,唔un 唔肥,就咁食唔落醬汁都可以~

因為我要求比較低啦,二百零蚊係ok 既,都岩佢既味道同份量

至於d 配菜都可以啦,無乜特別,幾juicy

鱸魚

呢張相影得唔係咁好,睇唔到條魚俾d 紙遮住曬⋯⋯

呢個餸店員都有講明要等耐少少,因為係即焗~

一拎上檯真係好開心啊~咁大條魚,而且d 鹽殼未扑碎個陣覺得好可愛,成條魚形出曬黎

d 魚好滑,入面夾左d 檸檬同香草,所以雖然咸味唔夠,但係都有其他醃料既味道。

因為始終醃既時間唔耐,所以另外都有俾左一小碗鹽俾我地點

但係我覺得食到魚既鮮味都好好,都唔需要再落鹽啦~

不過食魚係要小心d ,雖然已經起左條大骨,但係魚腩d 細骨都好多
是日特飲

是日特飲~~係西柚蘋果梳打,清清地咁好好味,不過我覺得未必係鮮榨果汁來

呢餐毎人大概二百幾蚊啦,野食係幾好但係都無乜特別,環境都係麻麻啦

如果係呢頭唔知食乜都可以過黎既
2017-08-20
$240 (Dinner)
西冷牛扒
鱸魚