2018-06-04 328 views
之前係首爾食過隱蔽炸雞,念念不忘,於是去試香港嘅韓式炸雞店。要食梗係食雙味炸雞,點左白郡主同初雪,明太子蛋卷同芝士炒年糕伴拉麵。蛋卷好快到,話雖迷你但係都好大件,切開蛋卷入面有蛋液流出黎,入面有啲青紅椒,味道唔係特別出眾。炒年糕除左平時見到嘅白色年糕,仲有黃色同紫色,我最初見到紫色以為係紫薯,配有一整粒雞蛋,韓式魚片,拉麵都幾彈牙,醬汁幾好味食到微微辣,對我黎講係碎料,周一腹媽媽平時滴辣不沾都話ok食到。白郡主即係酸忌廉汁,食個陣酸忌廉味唔會好重,初雪意思係芝士粉,芝士粉唔係好多,雞件唔大,但係唔係一口雞,唔會食得好輪盡,外皮都脆,肉汁無韓國食到嘅隱世炸雞咁多,肉質都幼嫩。後記:用餐個陣間唔時就聞到一種酸縮味(under arm嘅氣味似的),我以為係餐廳比較焗令到啲員工出晒汗以引至,不過當我留意到無員工行過都有種酸縮味飄過個陣,我懷疑酸縮味嘅野係向我附近,鼻敏感嘅我認真一索,果然就係向我附近嘅白郡主炸雞傳出黎嘅酸忌廉味,之後有啲內疚感,因為心裡面屈左啲員工。
明太子蛋卷
芝士炒年糕伴拉麵