2021-06-14 2567 views
Rainy Happy Friday ☔️ 突然好想食片皮鴨,就去咗Civic ²嘅呢間中菜餐廳。食任何菜式,酒精一定唔少得除咗嗌咗杯Gin Tonic 之外,另外嗌左過紹慶酒糟醉雞,只需要1分鐘已經上咗菜🤣 絕對係史上最快速度🤣 味道醃得剛剛好,唔會太重酒味,作為前菜不錯 之後就嗌咗准楊灌湯小籠包,其中一個係紅色皮,但其實味道係一樣小籠包裏便都有熱湯,不錯!大漠風沙排骨這個排骨絕對可以不點,看似味道會濃味,但係其實冇咩味🤣北京肉醬餡餅本身對呢個餡餅都有啲期待,但係上菜時發現餡餅比一般的油膩,中間的肉醬味道普通,有點失望烤北京填鴨半隻鴨肉的份量不算多,但鴨皮尚算香脆,鴨肉亦都嫩滑。包鴨肉的餅皮都幾薄配料不多,但可以添加,算是其中一個我最喜歡的菜式!每一餐也不少得要嗌甜品,竟然甜品先係最驚喜嘅部份呢個布甸味道就好似雞蛋布甸再加上芒果雪糕,味道不算太甜,好好食高力豆沙香蕉🍌其實都係有點油膩,如果太飽的話可以skip🙈
Rainy Happy Friday ☔️
突然好想食片皮鴨,就去咗Civic ²嘅呢間中菜餐廳。

食任何菜式,酒精一定唔少得

小籠包裏便都有熱湯,不錯!

大漠風沙排骨
這個排骨絕對可以不點,看似味道會濃味,但係其實冇咩味🤣

北京肉醬餡餅

烤北京填鴨半隻
配料不多,但可以添加,算是其中一個我最喜歡的菜式!

每一餐也不少得要嗌甜品,竟然甜品先係最驚喜嘅部份

高力豆沙香蕉🍌
其實都係有點油膩,如果太飽的話可以skip🙈