2019-01-12 212 views
土瓜灣好多好野食 需要時間去慢慢發掘今日想食日本野 不嬲都食開北帝街既一間外賣專門店 但今日想試下其他 行過譚公道見到呢間夢之丼 門口餐牌睇d價錢係同區算係中上地貴 一於入去試下你值唔值入到去 因為岩岩18:00岩岩開鋪 入面得一枱客 餐廳地方闊落 燈光偏暗 有種好舒服同乾淨企理既感覺 餐廳播緊日本音樂 都幾relax一坐低就有waitress放低餐牌同斟茶 因為我一早係出面睇左既關係 就即刻order左第一版、用招牌名既“夢之丼”等左大約十分鐘度個丼就送到我面前 賣相都相當精緻 waitress好細心咁提示可以先飲九杯橙醋 再擠d橙汁落個飯度 唔夠味先點wasabi豉油 我本身唔係太喜歡食/飲醋 不過都有照佢講咁飲左啖 好在都接受到 幾特別 麵豉湯同大部分其他餐廳一樣 都係偏咸個飯材料都幾豐富 d刺身鋪滿哂成個飯 首先試左個廣島蠔先 細細隻 都幾新鮮 帆立貝用昆布包住 幾特別 不過佢個帆立貝本身唔算太鮮甜 牡丹蝦蝦身同蝦頭分開左處理 蝦身用籤串住 好易食 蝦頭有d失望 入面咩都冇得食 三文魚用左火炙處理 唔駛落多調味料已經好食 拖羅蓉不過不失 三文魚子同海膽就最岩用黎送飯食完好快就有
土瓜灣好多好野食 需要時間去慢慢發掘

食完好快就有waitress黎執走同埋俾牙籤 亦好有笑容

總結:食物唔算太過出色 價錢$298 加埋一$328 材料未係最新鮮 不過幾足料同夠飽 個人覺得偏貴
環境一流 服務都唔錯
未必會回頭
夢之丼
2019-01-12
$300 (Dinner)