去北角做完嘢唔知食乜好。突然間見到我摯愛嘅酸菜魚,二話不說就入咗去,然後見到大大個字寫住,從來只認第二。而內裏裝修都幾別緻,就睇下自認阿二有幾好食。叫了一份午市定食套餐。我揀了鮮魚片加酸菜湯,而麵底要了薯粉, 另配一份時日涼菜。裝米線的餐具都幾特別,下邊放了一個蠟燭仔座熱D食物,都幾細心。首先呷咗一啖酸湯,精神為之一振,我個人覺得太酸,魚片不多不大片一夾就散,夾了好幾次才可以夾到一片原整的拍照,但好在魚片都夠鮮甜。另外薯粉如果有闊的紅薯粉就更好味。反而我覺得涼伴木耳俾到我驚喜,味道調教得很好,又不太辣,哩個值得讚。但總括來講酸菜魚就一般,再加上以午餐嚟計,呢個價錢連一杯嘢飲都冇,就一D都唔平。

另外薯粉如果有闊的紅薯粉就更好味。

2021-06-02
$86 (Lunch)