2009-11-16
15-11-2009食完 shabu-shabu 其實已幾飽, 但諗起上次路經的呢間糖水鋪, 又想試試, 今次嚟食個飯後甜品吧.先嚟朋友的芒果腸粉 ($20), 賣相一般, 味道就不過不失 -- 帶點流心 (!?) 的芒果唔 in season 所以唔夠甜可以理解的; 但蛋白皮太厚, 而且好似帶點杏仁味 (??), 唔太喜歡.我食「推介」之一的朱古力湯丸 ($20), 原來係配麥精維他奶「湯底」? 賣相一樣麻麻, 食落一樣不過不失 -- 朱古力餡甜度稍高, 係「麥提莎」味 , 湯丸皮就厚到阿媽都唔認得, 不過都叫幾煙韌的.小店格局同小甜谷 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1969398) 差不多; 店員哥哥好有禮貌又友善, 仲會提議「我哋有榴槤, 但仲未熟, 未必會好食喎, 不如試其他?」, 招呼較嗰邊的「唔得閒理你」好得多.埋單每人 $20, 無驚喜亦無乜特別, 不過都可以一試的.
埋單每人 $20, 無驚喜亦無乜特別, 不過都可以一試的.