2012-03-09
起身都十點幾,十一點就要出門離開,二人都未食早餐,當然要醫肚啦知我心的你,知道我都唔太好食茶餐廳就問我想食粥定飲茶,最後還是決定左去飲茶。所以黎左哩間,因為之前黎過,同埋哩間最近嘛。上到去,冇人招呼的,冇人問你幾多位然後幫你安排搭枱。可以話好自由既,比你自己揀想同邊d人搭枱。但另一方面就係無服務囉。點野食,其實就想食粥既,唔知點解飲親茶都偏愛要叫粥食,但之前食過哩度d粥麻麻,所以今次都冇再叫。點左香煎蝦米腸,蝦餃,牛肉球,愛人想食糯米卷但哩度冇,又咁岩見到大排檔位有叉燒餐包!@v@ ,我地兩個都咁鍾意食,即叫啦!叉燒餐包係點心紙上沒有的 。叉燒餐包一碟三個,偏細,而且一點也不熱,(可能放在櫃中已一段時間)餐包面上的糖漿不會太多太甜,包皮略厚但也算鬆軟。叉燒醬唔算太多,而且叉燒份量也不多,比起我地黃大仙食的熱辣辣叉燒餐包真係差好遠香煎蝦米腸:腸粉尚算滑,口感不錯,唔會太厚,睇得出有煎過,但如果可以煎得燶少少多少少脆就更加好勒。蝦餃大大粒鮮蝦尚算彈牙,而且餃皮不會太厚,不錯。山竹牛肉球牛肉球的碟內水比較多,落左少少喼汁落去但d水+汁就黎滿瀉味道不過不失。食完再叫,叫左南瓜炸蝦卷同叉燒包,又
所以黎左哩間,因為之前黎過,同埋哩間最近嘛。
上到去,冇人招呼的,冇人問你幾多位然後幫你安排搭枱。
我地兩個都咁鍾意食,即叫啦!叉燒餐包係點心紙上沒有的 。
叉燒餐包
一碟三個,偏細,而且一點也不熱,(可能放在櫃中已一段時間)
餐包面上的糖漿不會太多太甜,包皮略厚但也算鬆軟。
香煎蝦米腸:
蝦餃
大大粒鮮蝦尚算彈牙,而且餃皮不會太厚,不錯。
山竹牛肉球
牛肉球的碟內水比較多,落左少少喼汁落去但d水+汁就黎滿瀉
味道不過不失。
食完再叫,叫左南瓜炸蝦卷同叉燒包,又叉燒包?係 (因為見到搭枱的人果籠叉燒包d 叉燒好似好滿咁)
南瓜炸蝦卷
一碟三條,淡金黃色的表皮,雖然一向唔食炸野但都睇得出應該唔係番炸
熱辣辣咬落去幾脆,而且炸果層皮唔會超厚,但就比較油囉,雖然下面已經墊左張索油紙
南瓜好甜,蝦的份量就少左D。
叉燒包
熱辣辣,叉燒包內醬汁味度不錯,份量適中,唔會話多到滿瀉。
這裡的食物質素尚算不錯但,尚有改善空間,是日食到飽飽滿足離開。