2014-02-12
其實一直都想向大家推介呢間茶樓。不過,係攞位個陣,如果大家唔趕時間的話,不妨指定等二樓既位,因為一樓同二樓既服務態度簡直有天淵之別,係二樓你可以享受賓至如歸感覺,可惜一樓既一班「經驗老到」職員,你會覺得自己係一個隱形人,因為無論你點舉手遞點心紙,班人一樣係以高速絕塵而去,不帶走半點雲彩。到到你坐好之後,當然係嗌野食時間,筆者極力推介各位試試蘿蔔糕。第二個地方通常都係落好多好多粉,食落去好似食緊chemical compound一樣,但呢度既蘿蔔糕,入面真係有一條一條既蘿蔔絲,食落蘿蔔味極濃,唔係一般既味精味。星洲炒米亦係我另一個推介,一般食肆既星洲米大多都係一味整到碟野黃黃黃辣辣辣,但呢度既星洲米,真係好有係馬來西亞食既風味,叉燒、蝦仁、蛋花再配合米粉所合成既鮮味,並唔係一般地方可以做到。腸粉方面,個春風得意腸的確幾得意,由其係當佢地個一期係賣緊蘿蔔絲春卷個陣,只係塊腸粉皮略嫌太厚,但意識良好。今日就同大家介紹住呢三味先,得筆者發掘更多之後再同大家分享!