2019-02-03 1202 views
今日路經此地。遇到這一家上海麵店。雖然裝修一般,不過行左幾條街,其他鋪頭冇人排隊,竟然呢一間鋪頭有好多人在門外等!相信應該是好嘢,所以我就試一試!入到去見到一張,相信是老闆在1992年投身上海希爾頓酒店做廚房的團隊合照。相信佢肯定覺得好光榮。不過,我反而正在幻想好似改革40年所講,港人北上做開荒牛的情況。😂叫咗最基本嘅菜肉雲吞,韭菜水餃,四川擔擔麵。可能我係文盲,以為在大陸叫韭菜餃會係蒸餃!佢叫得做水餃一定係連湯啦!😱自己睇漏眼。😂講返食物質素,事實上不錯👍🏻以家庭廚房內說,餃子味道很好。味濃!雖然已經有10隻,不過食完仲想encore!擔擔面質素反而普通。可能因為食客很多,啲面冇煮熟便上枱,所以偏硬。亦可能由於遷就港人口味,成件事變成偏甜,花生味濃左。不過overall,仍然是值得一試的小店!👍🏻👍🏻👍🏻

不過overall,仍然是值得一試的小店!👍🏻👍🏻👍🏻
韭菜水餃
四川擔擔麵
2019-02-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
韭菜水餃