2023-08-27 19 views
1908bc British Chinese - 與別不同既英式中菜「British Chinese」係指喺英國發展嘅中國菜系,通常係中國烹飪風格同英國本土口味嘅結合。呢啲菜式喺英國非常受歡迎,喺餐廳同外賣店都好普遍見到。英國華人菜嘅特點就係將中國菜嘅烹飪技巧同食材同英國嘅口味同偏好結合埋一齊。呢啲菜式通常味道鮮明,口感豐富,經常使用中國調味料如豆醬、醬油、辣椒醬同五香粉等。同時,佢哋都會根據英國人嘅口味進行調整,例如加甜味或者用當地嘅食材嚟變化。而今次我地係1908bc就試左一d中菜,配合埋兩杯mocktail,非常有特色。Crispy Tofu w/ Spicy Salt近乎完美既香脆黃金豆腐,外脆內軟,口感非常好可能係我食過最好食既黃金豆腐Crispy Chili Beef睇落好似糖醋骨咁樣既香脆牛肉絲,每一條都非常香脆如果你鍾意飲杯啤酒,呢道菜式送酒就最夾Sautéed Beef w/ Gai Lan中菜好多時候都會煮到牛肉熟晒,令牛肉變得又實又難食但係1908bc既呢碟牛肉炒芥蘭就完全無呢個問題牛肉岩岩好,非常嫩滑而芥蘭都非常好食,口感爽脆而且完全無菜青味,超好Fukien

Crispy Tofu w/ Spicy Salt
近乎完美既香脆黃金豆腐,外脆內軟,口感非常好
可能係我食過最好食既黃金豆腐

Crispy Chili Beef
睇落好似糖醋骨咁樣既香脆牛肉絲,每一條都非常香脆
如果你鍾意飲杯啤酒,呢道菜式送酒就最夾

Sautéed Beef w/ Gai Lan
中菜好多時候都會煮到牛肉熟晒,令牛肉變得又實又難食
但係1908bc既呢碟牛肉炒芥蘭就完全無呢個問題
牛肉岩岩好,非常嫩滑
而芥蘭都非常好食,口感爽脆而且完全無菜青味,超好

Fukien Fried Rice
福建炒飯係我最鍾意食既中菜飯類,所以我對佢既要求都特別高
而1908bc呢度既福建炒飯就可以好好咁滿足到我
每種配料選料都非常好,飯既汁調味都非常到位,好正
最正當然係一粒三色豆

Pomegranate Fizz
香香甜甜,Pomegranate味唔算太濃,就算唔太鍾意Pomegranate既人都應該接受到

Lychee & Mint
荔枝味好香,原來荔枝同薄荷都幾夾,可以一試