2016-11-24
個人一向對日本美食情有獨鐘,因為可以嚐到食材本質同精簡嘅烹調。日前相約家人到尖沙咀就試一試我一直未食過但又好想食嘅沾麵喇⋯⋯一打海menu見到有期間限定一板嘅海膽,價錢又唔算貴喎,諗都唔諗就揀左,不時不食丫嘛⋯⋯推得嘅應該唔會差⋯⋯一大板滿哂,都78蚊,爽一啖食落去,仲爽!好鮮甜嘅海膽!果然冇令我失望!嗰種鮮味令人立時精神哂!然後點左個店嘅主食,沾麵,而我點嘅係魚介沾面,因為魚介係日本拉麵其中一個最地道又傳統嘅配搭,即用魚制湯,就叫魚介喇!湯味道一點也不咸,仲好有魚嘅鮮味,帶微酸甜,湯相當濃郁,入面仲有啲豬肉,精而豐富!上面到枱,鍋熱十足,個湯係滾住上,天氣凍啲再食應該更正,而湯同面係分開嘅⋯⋯先講面身,相當有彈性,軟硬適中,感覺似烏冬,但比一般烏冬更有口感!沾落個湯度食,完全食得出湯嘅鮮味,個人建議可以浸耐少少先食,唔洗太心急,等啲面吸多啲湯會更加入味。順帶一提,店內嘅裝潢都好有日本面檔感覺,有好多獨立座位,十分適合附近嘅打工仔,收工時食晚餐。
湯味道一點也不咸,仲好有魚嘅鮮味,帶微酸甜,湯相當濃郁,入面仲有啲豬肉,精而豐富! 上面到枱,鍋熱十足,個湯係滾住上,天氣凍啲再食應該更正,而湯同面係分開嘅⋯⋯ 先講面身,相當有彈性,軟硬適中,感覺似烏冬,但比一般烏冬更有口感!
沾落個湯度食,完全食得出湯嘅鮮味,個人建議可以浸耐少少先食,唔洗太心急,等啲面吸多啲湯會更加入味。 順帶一提,店內嘅裝潢都好有日本面檔感覺,有好多獨立座位,十分適合附近嘅打工仔,收工時食晚餐。