2023-10-25
今日同男朋友去一鍋堂食夜晚,真係食到好飽,滿足到爆燈!首先要講下呢度嘅湯底,我哋揀咗麻辣鴨血同藥膳湯底,真係一個絕配!麻辣鴨血湯底,辣味正好,夠麻夠辣,令人上癮。而藥膳湯底就更加貼心,有助身體調理,健康又滋補。麻辣鴨血湯底,湯底本身已經好香濃,有辣椒、花椒同埋香料嘅豐富味道。仲有啲鴨血入面嘅爽脆口感,真係令湯底更加豐富。藥膳湯底就係另一個驚喜!湯底入面有好多藥材,味道清香,滋補身體。我哋嗌咗c餐,好多嘢食不突止,仲要有和牛同多款海鮮。海鮮方面,有蝦、白鱔、蜆等等,全部都好新鮮,肉質鮮美。喺湯底入面煮熟,鮮甜嘅味道就完全融入湯底,令人垂涎欲滴!特別係蝦,又大又鮮美又彈牙,當中我最鍾意嘅係白鱔,肉質彈牙,而且啲都唔腥,好新鮮。佢啲和牛亦都好重牛味,油脂分布亦都好平均,唔會話一大嚿脂肪,亦都唔會一啲脂肪都冇。除咗湯底同食材,環境都好舒適,座位寬敞,唔會擠迫。而且餐廳出嘢食迅速,唔使等太耐,可以即刻開食。真係一個好適合同朋友聚會嘅地方。一鍋堂喺邊爐放題界入面算係頭幾間好食,湯底味道豐富,食材新鮮美味,環境舒適,食過一次之後都唔會再搵第二間去食。