2023-01-01 122 views
本來想去睇下紅葉,見太多人去了,轉去行下世外桃園一錦田。其實錦田本身都係鳥語花香,站外是跳蚤市場,行過小撟流水,又是一個古色古香既市集。真係錦田之下,享受之上。再行過紅屋,再從小巷中穿插,黎到錦田公路,忽然看到一間kachinushihk,眼前令人一亮,江山果然如此多驚喜。來到錦田,有幸遇到一間質素極高的café,沒有看到紅葉,也沒有損失。這間café就在馬會對面,相信大家要找也不會太難。入到去,坐左係閣內,裡面有個好處,因為有內庭,好有日本風格,係冬天旣日子,有少少陽光哂住,好暖和,席地而坐,好有在家中的感覺。餐單雖小,食品齊全。呢度D食物幾特別,點左黑松露蟹肉沾醬配吐司,蛤蜊巧達濃湯配麵包,無花果吐司,黃豆粉年糕班戟,同兩杯飲品:凍Dirty,Flat White。驚喜係一浪接一浪,黑松露蟹肉醬好正,直接食都得,蟹肉鮮味濃郁,加埋吐司食係不得了。無花果吐司係另一種享受,無花果清香,芝士味厚,連埋火腿,顯出廚房有用心整做,配合得好好。講到必食,一定係黃豆粉年糕班戟,外熱內冷,雪糕同軟綿綿的年糕互相包容著,食到冷嗳並濟,軟韌有序既感覺。好warm。Dirty,Flat White,咖啡
這間café就在馬會對面,相信大家要找也不會太難。

餐單雖小,食品齊全。
黑松露蟹肉沾醬配吐司

無花果吐司

黃豆粉年糕班戟

Dirty,Flat White,咖啡味香濃,慢慢細味品嚐,回憶起咖啡的濃郁,令人留戀世外桃園。
Dirty
Flat White
2022-12-29
$250 (Lunch)
黑松露蟹肉沾醬配吐司
無花果吐司