2023-01-09
豬屋早幾日去搵住喺大圍嘅朋友,估唔到喺大圍站附近有個自成一角嘅小村落,chill chill幾好feel。之後朋友帶咗我去呢間豬屋食飯,感覺都十分良好。我地叫咗兩個日式便當,一個係沖繩便當,一個係青森便當。沖繩便當入邊有吉列千層芝士豬扒、汁燒金菇牛肉卷,仲有好鮮甜嘅三文魚帶子同甜蝦刺身。我最鍾意吉列千層芝士豬扒,油香味濃厚。青森便當入邊就有七味燒豬頸肉、汁煮豬軟骨、蟹籽加州卷、味付螺肉同埋咖喱飯。朋友心水嘅係汁燒豬軟骨,佢話煮到好淋又好入味,而我最最鍾意七位燒豬頸肉,佢表層燒到脆卜卜,口感極佳。我地重order咗三款壽司,分別係炙燒三文魚腩壽司、花之戀同帶子壽司,兩款都好好味,質素唔會差過壽司專門店,個燒三文魚腩好有油脂嘅甘香味🥰除此之外,我地都叫咗兩串串燒、一碗拉麵同埋飲咗一杯奶香味濃嘅牛乳,全部都好正,係大滿足嘅一餐🤌