上星期去同肥肥去咗西貢碼頭⛵️食穩世高級阿媽家姐(𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲)等咗咁耐終於都到啦👯‍♀️今次我哋叫咗2個唔同,可以試多d野𝗦𝗲𝘁 𝗕 -旬𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟲𝟴𝟬/位𝗦𝗲𝘁 𝗖-星 𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟯𝟴𝟬/位餐廳位於西貢碼貢旁,露天有𝗵𝗶𝗴𝗵 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹下,裡面有壽司吧枱及箱房!今次我哋坐吧枱可以視覺享受埋師傅烹調白神山地支水 𝗵𝗸𝗱$𝟱𝟴 世界自然遺產,來自日本的優質天然軟水,配搭美食大大提升味蕾既觸感 前菜✔️栗子南瓜 - 每啖南瓜都有粟子既味道,入口好糊✔️合桃豆腐配海老 -自家製合豆腐每啖都超濃郁合桃,QQ彈彈!✔️蓮藕小饅頭 - 將蓮藕蓉埋成波,上面淋上松葉蟹肉汁,口感豐富✔️玉子燒、蜜煮番薯、佃煮合桃小女孩先食玉子,再食甜魚乾配合合桃,咸甜交叉,酥香好味!最後食蜜煮番薯,又綿又清甜!旬之刺身5點✔️石垣貝 - 鮮甜爽口✔️鱈魚白子 - 時令河豚🐡非常糊口,入口即溶,口感綿密,醋汁加埋海水味咸味,超正!✔️北海道赤牡丹蝦 - 上面有黑松露,爽口彈牙,爽口鮮甜✔️來自北海道真蠔,產量叫仙鳳趾,水晶海藻,白醋整成啫喱,好細心做法,唔會食到水汪汪,蠔好creme ,肉身肥厚,質地滑口嘅生蠔✔️秋刀魚

今次我哋叫咗2個唔同,可以試多d野
𝗦𝗲𝘁 𝗕 -旬𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟲𝟴𝟬/位
𝗦𝗲𝘁 𝗖-星 𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟯𝟴𝟬/位

世界自然遺產白神山地之水

白神山地支水 𝗵𝗸𝗱$𝟱𝟴

前菜
✔️栗子南瓜 - 每啖南瓜都有粟子既味道,入口好糊
✔️玉子燒、蜜煮番薯、佃煮合桃小女孩

旬之刺身5點
✔️石垣貝 - 鮮甜爽口
✔️北海道赤牡丹蝦 - 上面有黑松露,爽口彈牙,爽口鮮甜
刺身(旬)
✔️秋刀魚 - 蔬菜芝麻,蘘荷薑辣,冇平時黃薑辣咁辣~ 秋刀魚上面既芝麻,一齊食好有嚼口𝗻𝗶𝗰𝗲
✔️大拖羅/ 中腹 - 油膩滿口!好肥美!好滿足
刺身(星)

星之刺身3點
✔️北海道小樽八爪魚,每隻腳成米長,目光魚(類似九肚魚) ,八爪魚灸燒咗,個醬料係有啲酸酸甜甜
✔️大拖羅/ 中拖羅 - 油膩滿口!好肥美!好滿足
✔️烤目光魚,好似一夜干咁鹹鮮!

精選時令壽司7貫
✔️岩手縣帶子 -上面有醋汁竹炭鹽,肉厚鮮甜
✔️鯛魚 -上面有醃咗嘅昆布,鮮甜可口
✔️北寄貝 -上面係醋麵豉醬,酸酸地,增添鮮味(由於肥肥唔食得蝦,所以轉左北寄貝)
✔️鰤魚腩 -入口彈牙爽口,油脂豐腴
✔️左口魚 -上面係炙燒左口魚既裙邊,炙燒後,魚油慢慢逼出,油脂豐腴,口感豐富
✔️鰆魚 - 灑上柚子皮、胡椒,柚子皮更突出油脂芳香
✔️來自日本北海道海膽 -上面放上根子三魚籽,灑上柚子皮,味道濃厚甘甜,好fresh 好香柚子味

燒物(星)
子持香魚 - 係河魚,入面有好多魚春,好清新

炸物(旬)
天婦羅松葉蟹棒、青椒仔、南瓜、番薯,再配上蝦鹽,薄粉,酥脆,完全「0」油膩感!番薯好粉好糊口!

𝗔𝟱和牛壽喜燒 (星)
鹿兒島黑毛和牛A5 ,肩胛位,牛蒡絲,和牛𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲 ,超濃牛肉味,油脂甘甜,入口即溶,好滿足!壽喜燒汁恰到好處,碗上蛋汁,好滑又有蛋味!一碗白飯話咁快𝗞𝗢

用大量魚頭魚骨淆成,有柑桔幫助消化;血鯛上面係三葉,青檸,枸杞;下面蛋絲,豆腐,血鯛鮮甜,被湯浸熟,半刺身

甜品
北海道富良野赤肉蜜瓜,自家製tiramisu
用嚟做𝗲𝗻𝗱𝗶𝗻𝗴非常𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁!呢個自家製tiramisu係令我會再想嚟多次既原因!

𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹嚟講無論環境、服務、食物質素都非常高級享受到!真正遠離塵囂既享受!揸車仲可以憑單2個揸𝗳𝗿𝗲𝗲 𝗽𝗮𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴!咁下次可以坐𝗵𝗶𝗴𝗵 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 出面吹吹風,好有情調!式者同型中意食阿媽家姐既朋友包箱狂歡!拖友真係一定要嚟❤️

題外話食の劇場係一間好有善心既餐廳,客人每次光顧用膳都會捐出一包越南珍珠米俾有需要人士!咁有善心仲等咩?即刻𝗯𝗼𝗼𝗸位啦!

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~

🍣食之劇場餐廳 (西貢)
🍣西貢白沙灣碼頭酒店地下
2022-10-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$1560 (Dinner)
Celebration
Anniversary